Hoiva-avustajakoulutuksen suorittaneet ammattilaiset työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi ikääntyneille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa ja hoivakodeissa eli asumispalveluyksiköissä. Hoiva-avustajan työtä ovat erilaiset avustavat tehtävät asukkaiden arjessa ja perushoidossa, esimerkiksi avustaminen

 • ruokailussa
 • hygienian hoidossa
 • vaatehuollossa
 • ulkoilussa
 • viriketoiminnassa
 • keittiössä ja puhtaanapidossa

Hoiva-avustajat eivät voi olla yksin työvuorossa eivätkä he saa vastata lääkehoidosta.

Kenelle hoiva-avustajan opiskelu ja työ sopivat?

Hoiva-avustajakoulutus sopii ihmisläheisestä sosiaali- ja terveysalan työstä kiinnostuneelle, joka haluaa toimia avustajana ikääntyneille tai vammaisille. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat ammattitaidon keskeinen osa.

Hoiva-avustajan koulutuksen sisältö

Hoiva-avustajakoulutus muodostuu kahdesta tutkinnon osasta:

 

Nimi Ala Tyyppi Ajankohta
Kouluttaudu ja työllisty hoiva-avustajaksi Ikifit Oy:lle (rekrytoiva koulutus) Sosiaali- ja terveysala Työvoimakoulutus;Tutkintoon valmistava 28.01.2020—15.09.2020

Tässä rekrytoivassa työvoimakoulutuksessa on tavoitteena suorittaa hoiva-avustajakoulutus ja työllistyä valmistumisen jälkeen hoitotyöhön Ikifitille.

Ikifit Oy on pirkanmaalainen asumis-, lääkäri-, kotihoito- ja kuntoutuspalveluita tuottava yritys. Ikifit tuo ikääntyvälle turvaa, iloa ja terveyttä. Monipuoliset palvelu auttavat ylläpitämään asiakkaan omannäköistä arkea ja parantavat elämänlaatua. Ikifitille tärkeitä arvoja ovat turvallisuus, kiireettömyys sekä asiakkaan toiveiden ja tarpeiden kuuleminen. Ikifit konserniin kuuluu Domelux ateria- ja ravintola palvelut sekä siivouspalvelut.

Ikifit hakee uusiin Hyvinvointikoteihin ikäihmisten hyvinvoinnista, hoidosta ja kuntoutuksesta kiinnostuneita henkilöitä. Olet kiinnostunut kouluttautumaan alalle tämän projektin kautta ja saamaan mahdollisesti työpaikan valmistuttuasi.

Koulutukseen sisältyvä työssäoppiminen tapahtuu Hyvinvointikeskus Tampellanrannassa ja/tai Hyvinvointikeskus Niemenrannassa.

Ikifitin Hyvinvointikeskus Tampellanranta käsittää kolme Hyvinvointikotia Aallottaren, Mainingin ja Ulapan. Asumispalvelut käynnistyvät aivan uudessa rakennuksessa Verstaankatu 17, Tampere. Hyvinvointikodeissa on yhteensä 58 paikkaa kolmessa eri kerroksessa. Lisäksi neljännessä kerroksessa sijaitsee viisi tukiasuntoa ja koko talon yhteiset juhlatilat sekä kattoterassi Näsijärvi näkymin. Hyvinvointikodeilla on lisäksi upeat isot terassit ympärivuoden mahdollistavaan käyttöön.
Palvelut ovat lähellä, ympärillä kauniit maisemat ja hyvät ulkoilureitit ulkoilua varten. Hyvät kulkuyhteydet julkisilla kulkuvälineillä.

Ikifitin Hyvinvointikeskus Niemenranta käsittää kaksi Hyvinvointikotia Fannin ja Arvidin, aivan uudessa taloyhtiössä osoitteessa Meesakatu 5, Tampere. Hyvinvointikodeissa on yhteensä 56 tehostetun asumispalvelun paikkaa kahdessa eri kerroksessa. Lisäksi pohjakerroksessa sijaitsee seitsemän tukiasuntoa ja koko talon yhteiset tilat, jotka mahdollistavat yhteisöllisen olemisen ja tekemisen asukkaiden kanssa.

Molemmilla Hyvinvointikodeilla on lisäksi upeat isot terassit ympärivuoden mahdollistavaan käyttöön.

Meesakadun taloyhtiöiden sisäpiha on suojaisa ja kaunis istutuksineen. Sisäpihalla on grillikatos ja ikääntyneille suunnattuja kuntoilulaitteita. Piha on esteetön. Tukiasuntojen pohjakerroksen asunnoissa on lisäksi jokaisella oma terassi. Lähellä kulkee luonnon läheinen kävelytie, jota voi hyödyntää ulkoiluun.

Lielahden palvelut ovat lähellä ja bussiyhteydet kulkemiseen loistavat. Bussipysäkki sijaitsee aivan Meesakadun ja Federleynkadun kulmassa. Fannin ja Arvidin etuovelle on bussipysäkiltä noin 50 m.
Tutustu tarkemmin Ikifitiin: https://www.ikifit.fi

Tavoite

Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi ikääntyneille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa ja hoivakodeissa eli asumispalveluyksiköissä. Hoiva-avustajan työtä ovat erilaiset avustavat tehtävät asukkaiden arjessa ja perushoidossa, esimerkiksi avustaminen

 • ruokailussa
 • hygienian hoidossa
 • vaatehuollossa
 • ulkoilussa
 • viriketoiminnassa
 • keittiössä ja puhtaanapidossa

Hoiva-avustajat eivät voi olla yksin työvuorossa eivätkä he saa vastata lääkehoidosta. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat ammattitaidon keskeinen osa.

Hoiva-avustajakoulutus muodostuu kahdesta tutkinnon osasta, jotka ovat:

1. Kasvun ja osallisuuden edistäminen (sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta)
2. Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen (puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta)

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon aiemmin hankittu osaaminen ja suunnitellaan opintojen eteneminen.

Koulutus antaa erinomaiset valmiudet nähdä, tutustua ja luoda ura kasvavalla ja monipuolisella hoiva-alalla.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu yli 20-vuotiaille sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille ja motivoituneille työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Hakijan tulee olla alalle soveltuva henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan ja terveydentilaltaan - hoiva-avustajan työ edellyttää kohtuullisen hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat ammattitaidon keskeinen osa. Alan kokemus on eduksi. Tuntuma alaan voi olla hankittu myös esimerkiksi työkokeilun tai valmennuspalveluiden kautta. Jo koulutuksen aikana hakijan elämäntilanteen on oltava sellainen, että hän pystyy tekemään vuorotyötä.

Pääsyvaatimukset

 • Vähintään 20 vuoden ikä
 • Suoritettu perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot
 • Riittävä suomen kielen taito (B1.1-taso)
 • Alalle soveltuva terveydentila ja toimintakyky

Tähän tutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu terveydentilavaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä:
SORA-tiedote. (https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/oph-5-2018_sora_maarays_muutoksineen.pdf).

Koulutuksen aikana opiskelijaa pyydetään esittämään rikostaustaote.

Huomioithan, että rokotuslainsäädäntö on tiukentunut: Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä työoppimiseen osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan, sekä imeväisikäisiä hoitavilla rokotuksen antama suoja hinkuyskää vastaan. Lisäksi edellytetään influenssarokotuksia, joiden ottamisesta saat ohjeita opiskeluaikana. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48§) Vaadittavat rokotukset ovat maksuttomia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoille.


Valintakriteerit
Opiskelijavalinta perustuu kokonaisharkintaan, jossa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin:

 • Soveltuvuus alalle
 • Motivaatio ja sitoutuminen opintoihin
 • Oppimisvalmiudet
 • Alalle soveltuva terveydentila ja toimintakyky
 • Vuorovaikutustaidot
 • Opiskeluun soveltuva elämäntilanne
 • Mahdollisuus vuorotyöhön
 • Koulutustarve
 • Alaan liittyvät vahvuudet.
Hinta

Koulutus on osallistujille maksutonta.

Opintojen laajuus ja rahoitus

Opintojen laajuus on 55 osp (osaamispistettä).

Hakeutuminen
Hakuaika: 19.11.2019—07.01.2020

Soveltuvuustesti 13.1.2020 TAKK, Tampereen valtatie 15, Tampere (kutsu tekstiviestinä)
Valintahaastattelu 16.1. tai 17.1.2020, Pirkanmaan TE-toimisto, Pellavatehtaankatu 25, Tampere (kutsu tekstiviestinä)

Koulutus alkaa 28.1.2020 orientointijaksolla.

Koulutukseen haetaan työ- ja elinkeinotoimiston www. te-palvelut.fi löytyvällä sähköisellä hakemuslomakkeella suoraan kyseisen koulutustiedon yhteydestä. Koulutusnumero 689367.

VOIT SEURATA HAKEMUKSESI TILANNETTA VERKOSSA:
www.te-palvelut.fi - oma asiointi - työvoimakoulutus - hakemusteni tilanne


LISÄTIEDOT
Tietoa työvoimakoulutuksista ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saat TE-puhelinpalvelusta 0295 020 702.

Toteutus

Opiskelijat valitaan ensin orientointijaksolle 28.1. – 13.3.2020, jossa soveltuvuutta kartoitetaan tarkemmin. Orientointijaksolta valitaan opiskelijat, jotka jatkavat hoiva-avustajakoulutukseen 16.3.2020 – 15.9.2020. Orientointijakso ei ole karsiva eli orientointijaksolta kaikki soveltuvat opiskelijat voivat jatkaa tutkintokoulutukseen. 

 • Päätoimista päivä-monimuotokoulutusta, johon sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista, lähi-, etä- ja verkko-opiskelua.
 • Työssäoppiminen tapahtuu Ikifitin toimipisteissä Tampereella Hyvinvointikodeissa Tampellanranta ja Niemenranta. Opiskelijoille nimetään työpaikkaohjaajat, jotka valmennetaan ohjaamiseen ja perehdyttämiseen.
 • Lähiopetuspäivinä opiskellaan arkisin pääsääntöisesti klo 8.30–15.00.
 • Koulutukseen sisältyy loma: 6.7. - 31.7.2020.
Lisätiedot

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus

koulutuspäällikkö Kati Aimonen 044 790 6379
sihteeri Tiina Partanen 044 790 6401

sähköposti etunimi.sukunimi@takk.fi

Ikifit Oy
Palvelupäällikkö Heli Seppälä 040 592 7277, heli.seppala@ikifit.fi

TE-palvelut
Asiantuntija Riitta Alajuuma 0295 045 538, riitta.alajuuma@te-toimisto.fi

Hoiva-avustajakoulutus (oppisopimus) Sosiaali- ja terveysala Tutkintoon valmistava;Oppisopimuskoulutus 05.02.2020—30.09.2020
Tavoite

Hoiva-avustajakoulutus muodostuu kahdesta tutkinnon osasta, jotka ovat:

1. Kasvun ja osallisuuden edistäminen (sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta)
2. Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen (puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta)

Kohderyhmä

Alalle hakeutuvat tai alalla jo työskentelevät henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan ja terveydeltään alalle soveltuvia. Opiskelijaksi aikovalla tulee olla tiedossa tai sovittuna hoiva-avustajalle soveltuva työpaikka, jonka kanssa solmitaan oppisopimus. TAKKin oppisopimuspalvelut vastaa oppisopimusten solmimisesta ja opintojen suunnittelusta yhdessä opiskelijan ja työpaikan kanssa. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen järjestelyistä ja ohjauksesta huolehtii työnantajasi.

Paikka

TAKK, Tampereen valtatie 15, Tampere

Hinta

Ammatillinen perustutkintokoulutus on osallistujille maksutonta.

Hakeutuminen
Hakuaika: 11.11.2019—23.01.2020

Oppisopimus tulee olla solmittuna ennen koulutuksen alkua.

Hakulomakkeeseen
Toteutus

Koulutus toteutetaan oppisopimuksella, jossa suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu työpaikalla työtä tehden. Opetus on arkisin klo 8.30–15.00. Kesä- ja jouluaikaan pidetään lähiopetuksessa taukoa. Koulutukseen sisältyy myös verkko-opintoja ja etätehtäviä. Tutkinnon osat suoritetaan näyttöinä työpaikalla.

Ensimmäiset lähipäivät ovat: 5.2. ja 6.2.2020. Huomioithan, että pystyt aloittamaan opiskelut em. päivänä.

Oppisopimus on tarkoitettu työsuhteessa oleville opiskelijoille. Keskimääräinen työaika on vähintään 25 tuntia viikossa. Tutustu tarkemmin oppisopimukseen TAKKin nettisivuilla: https://www.takk.fi/fi/opiskelijaksi/oppisopimus/

Huom! Seuraava oppisopimuskoulutus alkaa huhtikuussa 2020.

Lisätiedot

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Oppisopimusasiat
Koulutustarkastaja Jani Nieminen, puh. 044 7906 412

Koulutuspäällikkö Kati Aimonen, puh. 044 7906 379
Koulutussuunnittelija Pirjo Tuuri-Lahtinen, puh. 044 7906 399
Sihteeri Tiina Partanen, puh. 044 7906 401

sähköpostit: etunimi.sukunimi@takk.fi

Hoiva-avustajakoulutus Sosiaali- ja terveysala Tutkintoon valmistava 06.02.2020—30.06.2020

Kiinnostaako ihmisläheinen työ sosiaali- ja terveysalalla? Haluaisitko toimia avustajana ikääntyneille tai vammaisille? Haku hoiva-avustajakoulutukseen on käynnissä!

Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi ikääntyneille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa ja hoivakodeissa eli asumispalveluyksiköissä. Hoiva-avustajan työtä ovat erilaiset avustavat tehtävät asukkaiden arjessa ja perushoidossa, esimerkiksi avustaminen

• ruokailussa
• hygienian hoidossa
• vaatehuollossa
• ulkoilussa
• viriketoiminnassa
• keittiössä ja puhtaanapidossa

Hoiva-avustajat eivät voi olla yksin työvuorossa eivätkä he saa vastata lääkehoidosta. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat ammattitaidon keskeinen osa.

Tavoite

Hoiva-avustajakoulutus muodostuu kahdesta tutkinnon osasta, jotka ovat:

1. Kasvun ja osallisuuden edistäminen (sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta)
2. Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen (puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta)

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon aiemmin hankittu osaaminen ja suunnitellaan opintojen eteneminen. 

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille ja motivoituneille hakijoille. Hakijan tulee olla alalle soveltuva henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan ja terveydentilaltaan – hoiva-avustajan työ edellyttää kohtuullisen hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Jo koulutuksen aikana hakijan elämäntilanteen on oltava sellainen, että hän pystyy tekemään vuorotyötä.

Tähän tutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentila- ja toimintakykyvaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu näihin vaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä tästä Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa.

Pääsyvaatimukset

• Vähintään 20 vuoden ikä hakuajan päättymiseen mennessä
• Suoritettu perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot (hakijalla ei voi olla perusopetus mukautettu)
• Riittävä suomen kielen taito (B1.1-taso tai YKI 3)
• Alalle soveltuva terveydentila ja toimintakyky

Valintakriteerit

Opiskelijavalinta perustuu kokonaisharkintaan, jossa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin:

• Soveltuvuus alalle
• Motivaatio ja sitoutuminen opintoihin
• Oppimisvalmiudet
• Alalle soveltuva terveydentila ja toimintakyky
• Vuorovaikutustaidot
• Opiskeluun soveltuva elämäntilanne
• Mahdollisuus vuorotyöhön
• Koulutustarve ja urasuunnittelu
• Alaan liittyvät vahvuudet

Huomioithan, että rokotuslainsäädäntö on tiukentunut: Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan, sekä imeväisikäisiä hoitavilla rokotuksen antama suoja hinkuyskää vastaan. Lisäksi edellytetään influenssarokotuksia, joiden ottamisesta saat ohjeita opiskeluaikana. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48§) Vaadittavat rokotukset ovat maksuttomia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoille.

Paikka

TAKK, Tampereen valtatie 15, Tampere

Hinta

Ammatillinen perustutkintokoulutus on osallistujille maksutonta.

Hakeutuminen
Hakuaika: 08.10.2019—15.12.2019


VALINTA-AIKATAULU

• Haku päättyy 15.12.2019
• Valintakoe 7.1., 8.1. tai 9.1.2020 (yhtenä päivänä, kutsu tekstiviestinä/sähköpostitse, päivää ei voi valita)
• Lopullinen opiskelijavalinta tehdään viikolla 3
• Opiskelija vahvistaa opiskelupaikan vastaanottamisen 27.1.2020 mennessä
• Koulutus alkaa 6.2.2020. Huomioithan, että pystyt aloittamaan opiskelut em. päivänä.

Huomioithan hakemusta täyttäessäsi, että

• hakemuksen tietoja käytetään opiskelijavalinnan perusteena, joten täytäthän hakemuksesi huolellisesti
• tähdellä merkityt tiedot ovat pakollisia
• hakemuksen perusteella osa hakijoista kutsutaan valintakokeeseen (sisältää matematiikkatestin)
• varmista, että sähköpostiosoitteesi on oikein, mahdollinen haastattelukutsu ja tieto valinnasta toimitetaan ilmoittamaasi sähköpostiin. Kannattaa tarkistaa myös roskaposti, jos et ole saanut meiltä viestiä.

Koulutuksen hakulomakkeelle pääset tästä.

Toteutus

• Päivä-monimuotokoulutus, johon sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista, lähi-, etä- ja verkko-opiskelua.
• Lähiopetuspäivinä opiskellaan arkisin pääsääntöisesti klo 8.30–15.00.
• Koulutus on päätoimista. Päätoiminen opiskelu edellyttää useimmiten opintovapaata/irrottautumista työstä. Opintoihin on mahdollista hakea esim. opintotukea, aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuutta (omaehtoinen opiskelu).
• Koulutukseen sisältyvä loma-aika: 23.12.2019 - 2.1.2020.

Sisältö

Käytännönläheinen ja työssäoppimispainotteinen opiskelu antaa oivallisen mahdollisuuden näyttää omat taidot työnantajalle ja siten sijoittua työelämään

Koulutus sisältää lähi- ja etäopiskelua (osa verkossa) sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista
• Kasvun ja osallisuuden edistäminen
• Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen
• Työnhakuvalmennus

Lisätiedot

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

TAKK Tampereen Aikuiskoulutuskeskus

Koulutuspäällikkö Kati Aimonen, puh. 044 7906 379
Koulutussuunnittelija Pirjo Tuuri-Lahtinen, puh. 044 7906 399
Sihteeri Tiina Partanen, puh. 044 7906 401

Opintotukiasiat
Opintoneuvoja, puh. 044 7906 400