Talotekniikan perustutkinto antaa putkiasentajana työskentelevälle tai putkiasentajaksi aikovalle perusammattitaidon ja -tiedot monipuolisesta alasta. Putkiala on tärkeä osa talotekniikkaa, joka on yhteinen nimitys lämpö-, vesi-, ilmastointi-, sähkö-, tele- ja muille aloille. Ammattialana putkiala on vaativa ja edellyttää tekijältä alan työmenetelmien ja materiaalien tuntemusta. Jatko-opiskelumahdollisuudet ja työllisyysnäkymät alalla ovat hyvät.

Talotekniikan perustutkinnon putkiasennuksen koulutusohjelmassa opit tekemään rakennusten lämpö- ja vesilaitteiden ja putkistojen asennuksia ja korjauksia. Saat myös perustiedot LVI-suunnitelmien ja LVI-töiden kustannusarvioiden tekemiseen ja rakennuspiirustuksien ja kytkentäkaavioiden lukemiseen. Putkiasentajien työkenttä ja -mahdollisuudet ovat monipuolisia: asennus- ja huoltotehtäviä esimerkiksi rakennusalalla, kiinteistöhuollossa, eri teollisuuden aloilla ja vesilaitoksilla. Putkiasentajat toimivat yleensä työntekijöinä yrityksillä, kunnilla tai valtiolla. Osa työllistää itsensä yrittäjinä.

Putkiasentajan koulutus sopii putkiasentajan työstä kiinnostuneille henkilöille. Pääsyvaatimuksena on peruskoulun oppimäärä. Ajokortti on putkiasentajalle lähes välttämätön. Teknisen osaamisen lisäksi hyvät sosiaaliset taidot ovat eduksi putkiasentajan tehtävissä.

Putkiasentajan koulutuksen toteutus

Opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma opiskelua ja tutkinnon suorittamista varten. Suunnitelmassa otetaan huomioon aiempi osaaminen, joten tuttuihin asioihin ei tarvitse tuhlata aikaa.

Koulutukseen kuuluu lähi-, etä- ja verkko-opetusta, ryhmätöitä, itsenäistä opiskelua sekä työssäoppimista. Lähiopetusjaksoilla opiskelija saa perustiedot eri aiheista teoriaopetuksen ja tehtävien avulla. Tietoja ja taitoja syvennetään verkko- ja itsenäisenä opiskeluna. Tiedot sovelletaan käytäntöön työssäoppimisjaksoilla oppilaitoksessa tai alan yrityksissä.

Talotekniikan perustutkinnon, putkiasentaja, sisältö

Ammatilliset tutkinnon osat

  • Lämmitysjärjestelmien asennus
  • Käyttövesi- ja viemärijärjestelmien asennus
  • Putkistojen hitsaus
  • LVI-korjausrakentaminen
  • Lämmitysjärjestelmien mittaukset ja tasapainotus
  • LV-järjestemien huolto
  • LVI-huoltopalvelujen tuottaminen.

Yhteiset tutkinnon osat

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Nimi Ala Tyyppi Ajankohta
Talotekniikan perustutkinto, putkiasennuksen osaamisala Talotekniikka Työvoimakoulutus 02.09.2019—22.10.2019

Putkiala on tärkeä osa talotekniikkaa, joka on yhteinen nimitys lämpö-, vesi-, ilmastointi-, sähkö-, tele- ja muille aloille. Ammattialana putkiala on vaativa ja edellyttää alan työmenetelmien ja materiaalien tuntemusta. Alan työtehtävät ja toimintatavat edellyttävät, että työntekijät kykenevät itsenäiseen työskentelyyn ja kantavat vastuun omasta työstään. Tärkeitä ominaisuuksia ovat hahmottamiskyky ja tarkkuus, huolellisuus ja vastuullisuus, asiakaspalvelu ja vuorovaikutustaidot (työtehtävät usein asiakkaiden kodeissa tai toisten ammattiryhmien mukana rakennuskohteissa), oma-aloitteisuus, symbolisten piirustusten lukutaito ja yrittäjähenkisyys.

Tavoite

Tavoitteena on suorittaa koko tutkinto ja saada riittävät valmiudet putkiasennusalalle työllistymiseen. Koulutus voi olla myös osatutkinto, jos opiskelija työllistyy aiemmin alalle.

Kohderyhmä

Koulutus soveltuu putkiasentajan työstä kiinnostuneelle hyvät asiakaspalvelutaidot omaavalle henkilölle, joka viihtyy itsenäisessä kädentaitoja vaativassa työssä, on oma-aloitteinen ja kantaa vastuun omasta työstään ja jolla on vähintään B-ajokortti voimassa työn liikkuvuuden takia. Koulutus edellyttää motivaatiota kouluttautua putkiasentajaksi ja riittäviä fyysisiä ja psyykkisiä valmiuksia ottaa vastaan putkiasennusalalla tarjolla olevaa työtä.

 

Työvoimakoulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille, jotka tarvitsevat ammatillista koulutusta työllistyäkseen. Aikaisempi talotekniikan tai muun soveltuvan alan työkokemus tai muu työtuntuma putkiasentajan ammattia vastaavasta työympäristöstä katsotaan eduksi opiskelijavalinnassa.

 

Paikka

TAKK Nirvan kampus
Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere

Hinta

Ammatillinen työvoimakoulutus on opiskelijalle maksuton.

Hakeutuminen
Hakuaika: 01.06.2019—11.08.2019

Työvoimakoulutukseen haetaanTe-toimiston sivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Huomioithan, että avoimella hakulomakkeella (ilman tunnisteita) tehdyn hakemuksen voimaantulo edellyttää aina hakemuksen vahvistamista TE-toimistossa ennen koulutuksen hakuajan päättymistä.
 
Hakuajan päätyttyä tehdään esivalinta hakemusten perusteella, ja vain osa hakijoista kutsutaan info- ja testitilaisuuteen ja haastatteluun, joten hakemus kannattaa täyttää huolellisesti. Opiskelijavalinnassa arvioidaan mm. koulutustarvettasi ja motivaatiotasi putkiasentajan koulutukseen/tehtäviin, joten omat perustelusi koulutukseen hakeutumiselle ovat tärkeät. Hakemuksen "tarkemmat perustelut" -kohdassa voit kertoa miksi putkiasennusala sinua kiinnostaa ja perustella soveltuvuuttasi haluamaasi työhön (esim. miten voit hyödyntää aiempaa työkokemustasi/koulutustasi näissä tehtävissä). Voit kertoa myös näkemyksesi siitä millaiseen työympäristöön ja tehtäviin haluaisit sijoittua koulutuksen suoritettuasi.

 

VALINTA-AIKATAULU
Huom. Kutsut valintatilaisuuksiin lähetetään postitse, mutta valinta-aikataulu on tiukka, joten hakemuksen tilannetta kannattaa seurata verkossa (mm. haastattelukutsu, valintapäätös): www.te-palvelut.fi -> Oma asiointi -> henkilöasiakas -> Koulutushakemusteni tilanne.


Hakemusten perusteella osa hakijoista kutsutaan haastatteluunPirkanmaan TE-toimistoon. Haastattelukutsu lähetetään postitse, mutta tiukan valinta-aikataulun takia mahdollinen haastattelukutsu kannattaa katsoa TE-toimiston oma asioinnista, esivalintatiedot näkyvissä 14.8.2019 alkaen. Haastattelupäivän siirtäminen ei valitettavasti aina ole mahdollista, joten hakijalla tulisi olla valmius osallistua haastatteluun em. päivänä.

Toteutus

Koulutus alkaa 2 kuukautta kestävällä orientaatiojaksolla, ja koulutuksen kokonaiskesto on enintään 60 viikkoa. Koulutus on kokoaikaista ja pääsääntöisesti päivisin tapahtuvaa lähiopetusta, mutta siinä voidaan soveltaa myös muita opetusmenetelmiä, kuten lähi-, etä- ja verkko-opetusta, ryhmätöitä ja itsenäistä opiskelua. Koulutukseen sisältyy työpaikalla järjestettävää koulutusta putkiasennusalan yrityksissä.

Koulutukseen sisältyy kaksi lomajaksoa (5 arkipäivää lomaa 6 kuukauden opiskelujaksoa kohti): 20.12.2019-1.1.2020. ja 22.-28.6.2020. Huom. Ilmoitettuja lomajaksoja ei voi muuttaa eikä muita lomia voida myöntää.

Sisältö

Koulutuksen sisältö muodostuu opetushallituksen määrittelemien Talotekniikan perustutkinnon, putkiasentaja perusteiden mukaan.


AMMATILLISET TUTKINNON OSAT 145 osp
Pakolliset tutkinnon osat
- Lämmitysjärjestelmien asentaminen
- Käyttövesi- ja viemärijärjestelmien asentaminen
- Putkistojen hitsaus
Valinnaiset tutkinnon osat
- LVI-korjausrakentaminen
- Lämmitysjärjestelmien mittaukset ja tasapainotus
- LV-järjestelmien huoltaminen
- LVI-huoltopalvelujen tuottaminen
YHTEISET TUTKINNON OSAT, 35 osp:
 - Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 - Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 - Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutkintoon sisältyy työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Lisätiedot

Kouluttaja Onni Mustapuro, puh. 044 7906 281
Koulutussuunnittelja Heikki Mahlamäki 044 7906 299
s-posti: etunimi.sukunimi@takk.fi
**********************************
HUOM! Huolehdi välittömästä koulutuksen alettua, että veronumerosi on aktivoituna. Veronumero on pakollinen jokaisella, joka työskentelee rakennus- tai asennustyömaalla - myös opiskelijat.
Veronumeroa ei merkitä automaattisesti veronumerorekisteriin, vaan merkintää on pyydettävä erikseen. Voit tarkistaa kuulutko jo veronumerorekisteriin täältä . Jos sinulla ei ole veronumeroa, se on kadonnut, tai pyydät veronumerosi rekisteröintiä, soita veronumeron palvelunumeroon 029 497 070 (puhelun hinta pvm./mpm.)

Talotekniikan perustutkinto, putkiasennuksen osaamisala Talotekniikka Tutkintoon valmistava 02.09.2019—22.10.2019
Tavoite

Tavoitteena on suorittaa koko tutkinto tai tutkinnon osia ja saada riittävät valmiudet putkiasennusalalle työllistymiseen.

Kohderyhmä

Koulutus soveltuu putkiasentajan työstä kiinnostuneelle hyvät asiakaspalvelutaidot omaavalle henkilölle, joka viihtyy itsenäisessä kädentaitoja vaativassa työssä, on oma-aloitteinen ja kantaa vastuun omasta työstään ja jolla on vähintään B-ajokortti voimassa työn liikkuvuuden takia.

Koulutus edellyttää motivaatiota kouluttautua putkiasentajaksi sekä työn kuormitukseen riittävää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden. Soveltuvuuden esteenä voi olla esim. pölyallergia tai tuki-ja liikuntaelinsairaudet. Suomen kielessä kielitaitovaatimuksena vähintään B1 -taso (todistus).

Opiskelijavalinnassa aikaisempi talotekniikan tai muun soveltuvan alan työkokemus tai muu työtuntuma putkiasentajan ammattia vastaavasta työympäristöstä katsotaan eduksi. Samoin, jos hakeutujalla valmiina työharjoittelupaikka.

Kesto

Kesto 60 vk / henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.

Paikka

TAKK Nirvan kampus
Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere

Hinta

Koulutus on opiskelijalle maksutonta.
Päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa (ei oppisopimus) opiskelijalla on oikeus myös maksuttomaan ateriaan Nastassa päivinä, jolloin opiskelijan läsnäoloa edellytetään järjestäjän osoittamassa koulutuspaikassa.

Hakeutuminen
Hakuaika: 07.06.2019—15.11.2019

Hakeutuminen verkkolomakkeellaOppisopimusopiskelijaksi hakeutuvalla pitää olla tutkintoon soveltuva työpaikka tai oma alan yritys. Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua hakulomakkeella oppsopimuskoulutukseen, mikä löytyy oppisopimussivulta.

Hakulomakkeeseen
Toteutus

Koulutus on kokoaikaista ja pääsääntöisesti päivisin tapahtuvaa lähiopetusta, mutta siinä voidaan soveltaa myös muita opetusmenetelmiä, kuten lähi-, etä- ja verkko-opetusta, ryhmätöitä ja itsenäistä opiskelua. Koulutukseen sisältyy työpaikalla järjestettävää koulutusta putkiasennusalan yrityksissä.

Koulutukseen sisältyy kaksi viikon lomajaksoa kesäkuussa ja joulukuussa.

Koulutus mahdollista toteuttaa joustavasti myös oppisopimuskoulutuksena.

Sisältö

Koulutuksen sisältö muodostuu opetushallituksen määrittelemien tutkinnon perusteiden mukaan ammatillisista osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Tutkinnon perusteet


Tutkintoon sisältyy lähiopetuksen lisäksi myös työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Lisätiedot

Kouluttaja Onni Mustapuro, puh 044 7906 281
Koulutussuunnittelja Heikki Mahlamäki 044 7906 299

Oppisopimus
Harri Huhdanpää
puh. 044 7906 473

s-posti: etunimi.sukunimi@takk.fi
*******************************
HUOM! Huolehdi välittömästä koulutuksen alettua, että veronumerosi on aktivoituna. Veronumero on pakollinen jokaisella, joka työskentelee rakennus- tai asennustyömaalla - myös opiskelijat.
Veronumeroa ei merkitä automaattisesti veronumerorekisteriin, vaan merkintää on pyydettävä erikseen. Voit tarkistaa kuulutko jo veronumerorekisteriin täältä . Jos sinulla ei ole veronumeroa, se on kadonnut, tai pyydät veronumerosi rekisteröintiä, soita veronumeron palvelunumeroon 029 497 070 (puhelun hinta pvm./mpm.)