Monimuotokoulutus tarjosi Katrille mahdollisuuden opiskella jalkojenhoitajaksi

Kotihoidossa työskentelevä Katri Kuuskeri hoksasi, että jalkojenhoito olisi mukava lisä hänen yrityksensä palveluvalikoimaan. Katri opiskeli jalkojenhoitajaksi TAKKissa, koska iltoihin ja viikonloppuihin painottuva monimuotokoulutus mahdollisti opiskelun työn ohessa.
Kun kotipalveluyrittäjä Katri Kuuskeri huomasi, että TAKKissa voi suorittaa monimuotokoulutuksena jalkojenhoitajan ammattitutkinnon, hän halusi ehdottomasti hakea mukaan.
– Kotihoidossa näin, miten monet asiakkaat tarvitsevat jalkojen hoitoa, mutta eivät enää osaa, pääse tai uskalla lähteä kotoaan. Minulla oli alusta asti ajatus, että haluan tehdä jalkojenhoitoa niin, että menen asiakkaiden koteihin, Katri kertoo.
Monimuotokoulutus mahdollisti Katrille täysipäiväisen työskentelyn opintojen ohella, sillä opetukset sijoittuivat viikonlopuille ja iltoihin. Lähiopetuspäiviä oli noin kolme kertaa kuukaudessa. Lisäksi opintoihin kuului etäopetusta ja itsenäistä opiskelua.
Katri aloitti opinnot marraskuussa 2023 TAKKin ensimmäisessä jalkojenhoitajien monimuotokoulutusryhmässä. Valmistumisen aika koitti tänä keväänä. Katri toteaa, ettei opiskelemaan lähteminen olisi onnistunut ilman monimuotokoulutusta.
– Tämä oli minulle se ainut vaihtoehto. Aikuiskoulutustuen loputtua olisi ollut oikeastaan täysin mahdotonta järjestää niin, että olisi maanantaista perjantaihin koulussa.
– Monimuotokoulutuksessa töiden, koulun ja perheen yhteensovittaminen oli helppoa. Koulupäiviä hoitolassa oli kuitenkin harvakseltaan, ja etäpäivät helpottivat paljon.
Opinnoissa parasta oli käytännön harjoittelu Lumovassa
Katrin mielestä koulutuksen parasta antia olivat käytännön harjoitukset TAKKin Lumova-hoitolassa, jossa hoitoja päästiin tekemään oikeille asiakkaille.
– Kouluttajat olivat koko ajan lähellä ja heiltä pystyi kysymään neuvoa. Loppua kohti apua tarvitsi vähemmän ja vähemmän.
– Minulle sattui käymään vielä niin, että opintojen alussa mursin käteni juuri kun käytännön harjoitukset olivat alkamassa. Pelkäsin jo, että tuleeko tästä nyt mitään. TAKKista kuitenkin sanottiin, että totta kai tulee!
Katri sai ottaa harjoitusasiakkaaksi oman tuttunsa, jonka kanssa harjoitukset onnistuivat käsi kipsissäkin, ja myöhemmin hän pääsi korvaamaan kokonaan välistä jääneitä harjoituskertoja toisen opiskelijaryhmän kanssa.
Katri koki erittäin positiivisena myös sen, että opiskelijoiden erilaiset taustat huomioitiin opinnoissa. Katrin ei esimerkiksi tarvinnut suorittaa yrittäjyyteen liittyviä opintoja, koska hän toimi jo yrittäjänä.
Jalkojenhoito on ollut toimiva lisä Katrin yrityksen palveluvalikoimaan siivous- ja hoivapalvelujen rinnalle.
– Aion jatkaa näin. En aio perustaa hoitolaan tai mennä sellaiseen töihin. Minulle on tärkeää, että saan viedä palvelun asiakkaille, eikä heidän tarvitse lähteä minnekään, Katri kertoo.
Jalkojenhoidosta on monelle merkittävä apu.
– Jalkojenhoito vaikuttaa niin moneen asiaan. Jotkut asiakkaat pystyvät ihan eri tavalla liikkumaankin, kun jalat ovat kunnossa.
Monimuotokoulutus on herättänyt kovasti kiinnostusta
TAKKin kouluttaja Noora Hulsi kertoo, että syy siihen, miksi jalkojenhoitajien (AT) monimuotokoulutusta lähdettiin järjestämään, löytyy aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta. Aiemmin iso osa jalkojenhoitajaopiskelijoista on opiskellut aikuiskoulutustuen turvin. Jalkojenhoitajan ammattitutkintoa opiskelevat ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, jotka ovat lähteneet hakemaan opinnoista uudenlaista sisältöä omaan työhönsä tai kiinnostuneet yrittäjyydestä. Monelta siis löytyy työpaikka jo koulutukseen tullessa.
Heti ensimmäisestä toteutuksestaan lähtien monimuotokoulutus on herättänyt todella paljon kiinnostusta. Nyt TAKKissa on käynnissä jo neljäs jalkojenhoitajan ammattitutkintokoulutus monimuotototeutuksella.
– Monimuotokoulutus sopii kaikille, joilla ei ole mahdollisuutta irtautua omasta työstä. Monimuotokoulutuksessa tulee käytännön harjoittelua hieman vähemmän kuin päiväopinnoissa. Aluksi mietin, pystyvätkö opiskelijat kartuttamaan tarvittavan osaamisen, koska ala kuitenkin vaatii kädentaidon harjoittelua. Osoittautui, että kyllä he pystyvät, Noora kertoo.
Monimuotokoulutuksessa opiskeluaika venyy jonkin verran kokopäiväiseen opiskeluun verrattuna. Syksylle TAKKissa on suunnitteilla jalkojenhoitajakoulutuksesta päivätoteutus, jossa opiskeluaika olisi monimuotokoulutusta tiiviimpi, mutta jossa opetusta ei kuitenkaan olisi joka arkipäivä, jotta työnteko opintojen rinnalla onnistuisi.