Uusi ura Suomessa – albanialainen Enea Tola työllistyi linja-autonkuljettajaksi
Suomen kielen opinnoista suoraan linja-autonkuljettajan koulutukseen. Albanialainen Enea Tola hyödynsi TAKKin koulutuksia ja työllistyi Länsilinjoille kyyditsemään tamperelaisia.
Uusi kotimaa, kieli ja ura. Nokialla asuvan Enea Tolan viimeiset viisi vuotta ovat olleet vauhdikkaita. Tola on kotoisin Albaniasta, mutta on asunut melkein koko ikänsä Kreikassa Thessalonikissa. Tola tapasi suomalaisen vaimonsa Korfussa, jossa hän asui pari vuotta ennen kuin muutti rakkauden perässä Suomeen. Suomessa Tola on asunut viitisen vuotta.
Suomeen asettumisen jälkeen Tola opiskeli TAKKissa kotoutumiskoulutuksessa suomen kieltä ja suoritti koulutukseen sisältyvän ammattijakson logistiikkapuolella.
Tolan mukaan suomen kielen opiskelu oli erilaista kuin aikoinaan kreikan tai englannin kielen opiskelu, joka tapahtui lähinnä luokkahuoneessa istuen. TAKKissa opiskelu oli vuorovaikutteisempaa.
– Tuntui kuin olisimme olleet yhdessä kavereiden kanssa oppimassa uusia asioita. Ei täytynyt pelkästään istua ja katsoa, mitä opettaja kirjoittaa, ja sitten kokeilla itse kirjoittaa perässä, vaan pelasimme esimerkiksi suomen kielen sanoilla peliä.
Tolan mukaan joka päivä opittiin uusi sana, kuten ”hei olen Enea” ja seuraavana päivänä taas uusi sana, kuten ”hei olen Enea, olen albanialainen” ja niin edelleen.
– Uudet opitut sanat olivat peruselämässä tarvittavia sanoja. En siis vielä osaa sellaisia sanoja, joita en tarvitse arjessa, mutta opin niitä sitä mukaan, kun uusia tilanteita ja sanoja tulee vastaan.
Tolan mukaan suomen kielen oppiminen on vaikeaa, mutta opiskelua helpotti se, että hän on opiskellut toisenkin vaikean kielen.
– Kreikan kieli on myös vaikea kieli oppia.
Tämän lisäksi Tola osaa englantia, mutta hänen mukaansa tästä ei ole hyötyä suomen kielen opettelussa.
– Unohda englanti. Englannin kieli ei ole yhtään samanlainen kuin suomi. Puhu rohkeasti suomea, vaikka et vielä osaisi sitä sujuvasti, ja toista opittuja sanoja aina kun mahdollista, Tola neuvoo.
Kotoutumiskoulutuksen jälkeen Tola aloitti opiskelemaan linja-autonkuljettajaksi. Koulutus toteutettiin suomen kielellä.
Linja-autonkuljettajan toimisto on koko kaupunki
Tola työskenteli Kreikassa hengenpelastajana. Linja-autonkuljettajan ammatti oli kuitenkin suunnitteilla jo Kreikassa.
– Hengenpelastajan ammatti on nuorten ammatti. Olin silloin toki vielä nuori, olin 22-vuotias, mutta ajattelin, että minun pitää löytää joku ammatti, jota voin tehdä vanhempanakin.
Tola kertoo, että linja-autonkuljettajan palkka on Kreikassa melkein kaksinkertainen kreikkalaiseen keskipalkkaan verrattuna, ja Tola ehti suorittaa linja-autonkuljettamiseen vaadittavan ajokortin ennen muuttoaan Suomeen.
Tola kertoo katsoneensa myös muita TAKKin koulutuksia, mutta lyhyt, kahdeksan kuukautta kestävä linja-autonkuljettajan koulutus oli yksi syy, miksi hän valitsi alan Suomessakin.
Koulutuksessa parasta Tolan mielestä oli ajotunnit. Koulutukseen kuului myös teoriaa.
Koulutusvalinta kannatti, koska Tola työllistyi Länsilinjoille kuljettajaksi.
– Työpaikkani on Länsilinjojen Nokian varikko, mutta ajan Tampereen seudun joukkoliikenteen linjoja.
Tampere on tullut tutuksi, koska Tola kertoo, että joka päivä voi olla eri linja, ja työpäivän aikana voi olla kolmekin eri linjaa.
– Tiedän kaksi viikkoa etukäteen, millä linjoilla ajan.
Linja-autonkuljettajan aamuvuorot alkavat aina samalla rutiinilla.
– Tarkistan esimerkiksi renkaat ja auton kunnon, öljyt, onko remmit hyvässä kunnossa, ja toimiiko vilkut ja lamput. Jos jotain on rikki, teen siitä vikailmoituksen sovelluksessa, jotta vika korjataan ennen lähtöä.
Vapaa-ajalla jalkapalloa harrastava Tola kertoo, että parasta linja-autonkuljettajan työssä on maisemakonttori.
– Linja-autonkuljettajan toimisto on koko kaupunki. Näet, kun aurinko paistaa, vettä tai lunta sataa, ja jos kaupungilla on joku tapahtuma. Minun ei tarvitse katsoa Facebookista tapahtumia, kun näen ne itse livenä, nauraa Tola.
Tolalta jäi positiivisia muistoja opiskeluajastaan TAKKissa. Hänen mukaansa TAKKin koulutukset auttoivat häntä työllistymään.
– Opettajat olivat todella positiivisia ja auttavaisia. Jos en ymmärtänyt jotain, opettajat selittivät asian toisella tavalla.
Vaikka Suomen sää ei saa kehuja Tolalta, hän on silti asettunut pysyvästi Suomeen.
– Ostimme alkuvuodesta omakotitalon Nokialta ja teimme juuri ikkunaremontin. Seuraavat 40 vuotta pitäisi olla Suomessa, nauraa Tola, vaikka lisääkin, että eläkkeellä maa saattaisi vaihtua.
– Katsotaan, ei voi tietää etukäteen.