Sisustusalan opinnot pelastivat näyttelijän korona-ankeuden keskeltä
Kun koronapandemia laski esiripun kulttuurialan ylle, loppuivat työt monelta alan ammattilaiselta. Näin kävi myös nokialaiselle freelance-näyttelijä Merja Koivulalle.
Merja Koivula valmistui näyttelijäksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian musiikkiteatterilinjalta 20 vuotta sitten. Siitä lähtien hän on tehnyt lukuisia puhe- ja musikaalirooleja, muun muassa Tampereen Työväen Teatterilla sekä Komediateatterilla. Viimeisin esityskausi Komediateatterilla loppui kuin seinään koronapandemian alkaessa.
– Se oli lamaannuttavaa aikaa. Alallamme vallitsi kollektiivinen ankeus, Merja kertoo.
Kun koronasulkua oli kestänyt vuoden verran, eikä maailman avautumisesta näkynyt vieläkään merkkejä, alkoi Merja kokea todellista turhautumista. Eräänä päivänä sosiaalisen median uutisvirtaa selatessa Merjan silmiin pompsahti kiinnostava ilmoitus – TAKKissa oli alkamassa sisustusremontoijan koulutus.
– Olin aiemmin pohtinut, mitä voisin tehdä, jos en tekisi teatteria. Sisustusala tuli mieleen yhtenä vaihtoehtona. Olen kotiremontoija, ja olen tehnyt ystävillekin esimerkiksi tapetointeja.
– En välttämättä olisi osannut hakea opiskelemaan siinä kohtaa, mutta ilmoitus koulutuksen alkamisesta tuli juuri oikeaan aikaan. Hetki oli hyvä.
Opinnoissa mennään omaa latua
Sisustusremontoijan opinnot alkoivat etätoteutuksena, mutta jo muutaman viikon jälkeen ryhmä pääsi näkemään toisiaan paikan päällä TAKKilla ja siirtymään käytännön harjoitteluihin. Merjan kokemuksen mukaan TAKKissa opiskelu on ollut hyvin itsenäistä ja käytännönläheistä.
– Välillä olen miettinyt, pitäisikö ennen työn aloittamista tutustua teoriaan, mutta toisaalta: on helpompi omaksua teoriaa, kun on jo kerran yrittänyt ja ehkä erehtynyt.
Tällä hetkellä Merja suorittaa opintoihin kuuluvia näyttöjä. Erikoistumisnäyttönä hän teki efektimaalausprojektin yksityisasiakkaalle. Toisena kohteena oli takkahuoneen muutos, johon kuului muun muassa tapetointia, maalausta, takan pinnoittamista sekä lattian asennusta.
– Menin heti syvään päähän. Laitoin Facebookiin ilmoituksen, että olen aloittanut tämmöiset opinnot ja nyt voisin harjoitella. Maalaus- ja tapetointiprojekteja tulikin sitten tuttavilta niin, että tein niitä putkeen. Erikoistumisnäyttökin tuli ilmoituksen seurauksena.
Vaikka opiskelu on ollut itsenäistä, apua ja tukea on saanut aina tarvittaessa. Esimerkiksi takkahuoneen muutokseen sisältyi sellaisia töitä, joita ei oltu päästy vielä koulussa oppimaan, ja niinpä TAKKin työpaikkaohjaaja saapui kohteeseen opastamaan Merjaa. Lisäksi Merja on käynyt erikseen harjoittelemassa TAKKilla aina, jos ennen asiakaskohteeseen menoa on tuntunut siltä, ettei pieni kertaus olisi pahitteeksi.
Opinnoissa Merjaa on yllättänyt, kuinka jokainen ryhmäläinen on edennyt täysin omanlaistaan polkua.
– Kaikilla on erilainen tausta, ja silloin on myös tarve opiskella eri juttuja. Kaikki menevät omaa latuaan. Minä sain hyväksiluettua paljon YTO-opintoja, joten TAKKissa olen keskittynyt käytännön harjoitteluun.
Näytteleminen ja remontoiminen tasapainoon
Tulevan syksyn jälkeen Merjan opinnot alkavat olla lähellä päätepistettään. Noin puolitoista vuotta kestäneiden opintojen aikana teatterimaailmakin on ehtinyt hiljalleen avautua. Minne Merjan tie mahtaakaan viedä seuraavaksi?
– Esiintyjyys on osa minua ja esiinnyn mielelläni jatkossakin, mutta nyt haen etupäässä sisustusremontoijan töitä. Se on vielä arvoitus, onko tämä alanvaihto vai voiko teatteria tehdä sisustusremontoimisen rinnalla, Merja pohtii.
Yhdestä asiasta Merja on varma: opiskelu kannatti ehdottomasti!
– Töiden päättymiseen liittyvän ankeuden keskeltä oli ihanaa lähteä ja ryhtyä tekemään aivan uusia asioita. Opiskelemaan lähteminen oli virkistävää ja energisoivaa!
Tilaa uutiskirje!