Yrittäjäksi eläkkeellä – TAKKin uusi koulutus toteutti unelman yrittäjyydestä
Kun Osmo Bräysy ja Vuokko Kytöniemi jäivät eläkkeelle, kumpaakaan ei houkuttanut ajatus neljän seinän sisälle jäämisestä. TAKKin Bisnestä eläkkeellä -koulutus toi sisältöä elämään ja antoi yrittäjyyshaaveille siivet.
Alkuun jännitti.
Tuotekehityslaboratoriossa 44-vuotisen työuran tehnyt Vuokko Kytöniemi, 68, oli ehtinyt viettää eläkepäiviä kaksi kuukautta, kun yrittäjäkoulutus TAKKissa alkoi. Opiskelusta oli aikaa, eikä Vuokolla ollut ennestään tietoa yrittäjyydestä.
– Pää oli ihan pyörällä. Onneksi asioiden kerrottiin selkiytyvän tiedon karttuessa, ja niin kävikin. Olen nauttinut valtavasti opiskelusta. Koulutus on ollut lottovoitto.
Vuokko on perustamassa yhtiökumppaninsa kanssa ammattiliitoille koulutuksia tarjoavan yrityksen, Flowerdayn. Ammattiliiton jäsenkouluttajina tutustuneet ystävykset jakavat rakkauden esiintymiseen, ja eläkkeelle siirtymistä käsitteleville luennoille on jo kysyntää.
Osmo Bräysy, 57, on Vuokon tavoin hionut liikeideaansa syksyllä alkaneen koulutuksen aikana. Puolustusvoimien palveluksesta eläköitynyt turvallisuusalan asiantuntija oli jo ennen eläkkeelle siirtymistä pohtinut yrittäjyyttä.
– Mietin, voisiko kertynyttä ammattitaitoa hyödyntää. Kiinnostava koulutus pisti silmään TAKKin verkkosivuilla, ja laitoin hakemuksen menemään. Nyt suunnitteilla on turvallisuusalan konsultointipalveluja tarjoava yritys, josta on muotoutumassa perheen yhteinen juttu, Osmo kertoo.
Koulutus antaa hyvät valmiudet yrittämiseen
Vuokolla ja Osmolla ei ole aiempaa yrittäjätaustaa. Bisnestä eläkkeellä -koulutuksessa suoritettava yrittäjyyden ammattitutkinto antaakin kaksikon mielestä hyvät eväät tulevaan. Koulutuspäiviä on kaksi viikossa, ja etäpäivinä työstetään liiketoimintasuunnitelmaa.
– Koulutuksen rakenne on selkeä ja etenee loogisesti kohti maalia. Kaikkea tietoa ei kaadeta kerralla niskaan. Puolen vuoden aikana ehtii rauhassa jäsennellä omaa ideaa, Osmo sanoo.
– On selvinnyt, mitä kaikkea yrittäjänä pitää ottaa huomioon. Ilman opintoja olisimme yhtiökumppanin kanssa vain jossitelleet. Nyt meillä on hyvät valmiudet ja aikataulu, Vuokko kertoo.
Monimutkaiselta vaikuttaneet talouslaskelmat ovat nyt mielenkiintoisia, ja väliin vuoristoradalta tuntuneista opinnoista on selvitty ammattitaitoisten kouluttajien ja ryhmän tuella.
– Ihanaa että kouluttajat ovat alansa asiantuntijoita. Olen saanut hyviä oivalluksia myös opiskelijoiden mietinnöistä. Tai sitten joku on sanonut olevansa ihan pihalla ja toinen on lohduttanut, että älä välitä, niin minäkin. On vertaistukea, Vuokko sanoo.
– Valtaosalla kouluttajista on yrittäjätaustaa. He tietävät tulevan yrittäjän tiedonjanon ja kapeikot, joita tulee vastaan. Jos kouluttaja ei ole heti osannut vastata kysymykseen, hän on selvittänyt asian. Opiskelija ei jää tyhjän päälle ongelmansa kanssa, Osmo kehuu.
Suurimmaksi osaksi etäyhteydellä toteutuva koulutus saa kiitosta ulkopaikkakuntalaisilta.
– Teamsissa käytävä keskustelu on jopa laadukkaampaa kuin luokkatilassa, jossa kynnys avata suu on korkeampi. Opinnot on saanut myös sovitettua hyvin yhteen perhe-elämän kanssa, Osmo sanoo.
Hyvä ryhmähenki yllätti positiivisesti
Bisnestä eläkkeellä -koulutuksen opiskelijat opiskelevat samassa ryhmässä Bisnestä Pirkanmaalta -koulutettavien kanssa, joista nuorin on parikymppinen. Sukupolvien välistä kuilua ei silti ole näköpiirissä.
Päinvastoin – opiskelijoiden erilaiset taustat ovat rikkaus:
– Nuoret eivät tuo asioita esiin yhtä herkästi kuin me iäkkäämmät. Olemme antaneet heille ajateltavaa, ja vastaavasti heiltä on saanut oppia sosiaalisen median ja tietotekniikan käyttöön, Vuokko sanoo.
– Ryhmähenki on hyvä. On positiivista, että mukana on eri alan ihmisiä. Vaikka kuvittelee jonkin olevan selvää, toisia kuuntelemalla saa uuden tulokulman asiaan, Osmo sanoo.
Opiskelijat ovat perustaneet WhatsApp-ryhmän, jossa viestitellään vapaallakin. On syntynyt hyödyllisiä verkostoja. Vuokko suunnittelee yhteistyötä joogahetkiä vetävän kurssikaverin kanssa koulutuksiaan tauottamaan.
Yrityksen perustaminen eläkkeellä kannattaa
Miksi sitten perustaa yritys eläkkeellä? Eikö pitkän työuran jälkeen olisi mukavampaa vain olla? Osmon ja Vuokon vastaukset tulevat kuin apteekin hyllyltä:
– Jos eläköityy hyväkuntoisena ja haluaa vielä tehdä, miksipä ei. Eläkeläisiä pitäisi kannustaa yrittämään, koska meille on kertynyt tietopääomaa. Riskit ovat pienet, kun eläkkeen myötä on jo perustoimeentulo. Yrittäjyys tuo mielekkyyttäkin elämään. Päivä ei kulu postilaatikon, sohvan ja television välillä, Osmo sanoo.
– Eihän osaaminen eläkkeelle jäädessä katoa. Olen hyvä esimerkki ihmisestä, joka ei olisi halunnut jäädä pois työelämästä. Ei minusta ole keinutuolissa istumaan, joten koulutus tuli hyvään saumaan, Vuokko nauraa.
Osmo suosittelee TAKKin koulutusta kaikille eläkeläisille, ja Vuokko aikoo markkinoida sitä omilla luennoillaan.
Heille, joita opiskelu pitkän tauon jälkeen vieläkin vähän epäilyttää, Vuokolla on rohkaiseva viesti:
– Enhän minäkään ollut opiskellut kunnolla ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen, rohkeasti vain! Koulutus mahdollistaa sen, että voi eläkkeelläkin tehdä sitä mistä tykkää.