Ammattiurheilijasta isännöitsijäksi
Ilveksen Antti Hynynen tasapainoili pelaamisen, työn ja opiskelun ristipaineissa
Työn, opiskelun, ammattilaisurheilun ja perheen yhdistäminen ei ole helppo yhtälö. Ilveksen jalkapallon edustusjoukkueen kapteeni Antti Hynynen on siinä onnistunut. Hän suoritti oppisopimuskoulutuksena isännöinnin ammattitutkinnon TAKKissa ja työllistyi isännöitsijäharjoittelun kautta Lännen Isännöintipalveluihin.
- Peruspäivänä tein ensin normaalin työpäivän toimistolla ja ajoin sen jälkeen illaksi Kauppiin treenaamaan, kertoi Hynynen arjestaan.
- Perheen kanssa vietin sitten kaikki jäljelle jäävät vapaahetket.
Yllättävä nousu ykkösestä liigaan
Ilveksen nousu Veikkausliigaan tapahtui kabinettipäätöksellä tammikuussa 2015, ja ykkösdivisioonan sijaan joukkueen piti lähteä rakentamaan liigastrategiaa.
- Äkkimuutoksesta johtuen suurin osa pelaajista kävi päivätöissä tai opiskeli pelaamisen ohella, Hynynen toteaa.
Pelaajien päätoiminen työssäkäynti ja opiskelu vaativat joukkueelta joustoja ja pelaajilta venymistä. Joustoja vaaditaan myös työnantajalta ja oppilaitokselta, jotta yhtälö on mahdollinen.
Isännöintialan Hynynen löysi sattuman kautta. Työ on osoittautunut monipuoliseksi, ja siinä pääsee hyödyntämään ominaisuuksia, joita joukkueurheilu on kehittänyt.
- Urheilu on kasvattanut diplomaattiseksi ja sosiaaliseksi: joukkue on pukukopissa tiiviisti yhdessä ja yhteistyön kentällä täytyy toimia.
Rohkeasti uutta kohti
Hynynen oli opiskellut jo aiemmin TAKKissa merkonomiksi pelatessaan Tampere Unitedissa ja Kuopion palloseurassa. Tuolloinkin opinnot sujuivat oppisopimuksella. Koulutus oli suunnattu ammattiurheilijoille, ja se toteutettiin pelaamisen ehdoilla. Työnantajana oli oma seura.
Isännöitsijäopintojen aikaan tilanne oli toinen. Työ isännöintitehtävissä ja urheilu muodostivat kaksi eri maailmaa, joiden välillä Hynynen tasapainotteli.
- Opiskelu oli onneksi suhteellisen helppoa sovittaa työn ja urheilun lomaan, kun suurin osa opiskelusta tapahtui työpaikalla ja vain teoriaa opiskeltiin lähipäivillä oppilaitoksessa.
- Teorian ja käytännön yhdistyminen tällä tavalla osoittautui ainakin minulle tehokkaimmaksi tavaksi oppia.
Hynynen ei ole missään vaiheessa katunut sitä, että opiskelemaan tuli aikanaan lähdettyä.
- Nuorella miehellä oli mielessä pelkästään urheilu eikä muuta ehtinyt miettiä. Vanhemmat, kokeneemmat pelaajat, Mikko Kavén etunenässä, kuitenkin patistivat, että tehkää nyt hyvät ihmiset jotain muutakin kuin pelaatte.
- Opiskelemalla valmistaudun tulevaan, peliuran jälkeiseen elämään.
(Juttu on julkaistu alun perin TAKKin vuosikertomuksessa 2015.)