Timo alkoi huoltaa lentokoneiden sijasta lentoasemaa
Viime keväänä 56-vuotias Timo Ahonen oli uuden tilanteen edessä. 30 vuotta kestänyt työsuhde Finnairilla oli päättynyt yllättäen koronapandemian vuoksi. Työt lentokonehuollossa Helsinki-Vantaan lentoasemalla saivat jäädä. Oli aika aloittaa työnhaku.
Aluksi Timo yritti hakea töitä asuinkaupungistaan Helsingistä, mutta pian hänestä alkoi tuntua, että ikä oli osittain työllistymisen esteenä. Työpaikkailmoituksia selatessa Timo alkoi myös pohtia, oliko oma osaaminenkaan täysin ajan tasalla. Niinpä hän alkoi etsiä uutta urasuuntaa.
– Aloin käydä läpi ammatteja ja ymmärsin, kuinka helposti ja nopeasti nykyään voi kouluttautua, Timo kertoo.
Vaihtoehtojen joukosta Timo nappasi haaviinsa lopulta TAKKin teknisen kiinteistönhoitajan työvoimakoulutuksen. Vastaavanlaiseen koulutussisältöön hän ei ollut Helsingin päässä törmännyt. Teknisille kiinteistönhoitajille eli kiinteistöjen sisäalueiden huoltajille on juuri nyt kova kysyntä. Työhön kuuluvat LVI-tekniikan ja taloautomaation huolto- sekä kunnossapitotehtävät.
– Lämpöpumput, 5G-yhteydet, älykodit…, Timo luettelee tekijöitä, jotka tulevat varmistamaan sen, että työtä riittää tulevaisuudessakin.
Erityisesti koulutuksessa veti puoleensa pitkä työharjoittelu.
– Kun työnantaja ja työntekijä joutuvat pitkällä aikavälillä keskenään tekemisiin, työnantaja näkee, onko työntekijä tehtävään sovelias. Työntekijä puolestaan näkee, millaista työ on ja onko hänestä siihen.
Siirtyminen tekniseen kiinteistönhoitoon tuntui luonnolliselta
Opintojen ajaksi Timo muutti Helsingistä Tampereelle, entiseen kotikaupunkiinsa.
– Tampereella on rennompi meininki kuin pääkaupunkiseudulla, Timo tuumaa.
Opinnot alkoivat joulukuussa 2021 teoriaopetuksella TAKKilla.
– Tuntui luonnolliselta ja helpolta siirtyä kiinteistöön liittyvään tekniikkaan.
Timo kertoo olleensa kiinnostunut tekniikasta pienestä pitäen. Kouluvuosina hän purki pesukoneita ja teki kavereiden kanssa remontteja autoihin. Sittemmin Timon käsissä ovat syntyneet muun muassa ekologinen omakotitalo ja uima-allas aurinkolämmittimillä. Myös alan kirjallisuutta kuluu paljon. Tämä yhdistettynä sähköalan mekaanikon taustaan loi Timolle oivallisen pohjan teknisen kiinteistönhoitajan opinnoille.
Opiskelua TAKKilla kesti nelisen viikkoa, minkä jälkeen olikin jo aika siirtyä työharjoitteluun. Kun Timo lähti hakemaan harjoittelupaikkaa, hän ei ensisijaisesti ajatellut palata vanhaan työympäristöönsä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Sen sijaan vaihtoehtoina mielessä pyörivät ostoskeskukset, sairaalat ja tuotantolaitokset. Timo lähetti kuitenkin hakemuksen myös Finavialle, mikä osoittautuikin lopulta hyväksi päätökseksi – Timo allekirjoitti työsopimuksen Finavian kanssa jo harjoittelujakson aikana. Työt lentoaseman teknisenä kiinteistönhoitajana alkavat toukokuun alussa.
Tutusta työympäristöstä löytyy uusia puolia
Harjoittelun myötä Timo on oppinut lentokentästä paljon uutta, sellaista mitä ei aiemmin siellä työskennellessään osannut aavistaakaan.
– En tiennyt, että se on niin iso laitos. Matkalaukkujen kuljettimia kulkee maan alla, löytyy tele- ja varageneraattorihuoneita, ilmastointikanavat ovat niin isoja, että niissä mahtuisi ajamaan kuorma-autoa… Tässä uudessa työssä on vielä paljon tutkimista.
Teknisenä kiinteistönhoitajana Timo huolehtii lentoasemalla muun muassa ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmien huollosta ja valvonnasta.
Jälkeenpäin tarkasteltuna Timo on kokenut alanvaihdon virkistäväksi
– Ehkä olisi pitänyt vaihtaa alaa jo aikaisemminkin, mutta ihminen on sellainen, että jää hyvin nopeasti tiettyyn työhön kiinni. TAKKissa luotiin uskoa siihen, että iäkkäitäkin ihmisiä on päässyt koulun penkiltä töihin. Se tuntui kivalta.
– Elämässä on ollut tietynlaista myötätuulta. Asiat ovat menneet aina hyvin, vaikka ensin olen epäillyt, Timo naurahtaa.