Vanhempien muistisairaus johdatti Arin hoiva-alalle - ”Mikäs sen parempi homma, kuin toisten ihmisten auttaminen”
Lähihoitaja Ari Kiven työmaa sijaitsee ikäihmisten hoivakodissa Ylöjärven Kurussa. Mies vaihtoi automaatioteknikon työt hoiva-alaan vuonna 2012, kun hänen iäkkäät vanhempansa sairastuivat muistisairauksiin.
- Nuorimpana lapsena minun oli mietittävä mitä teen: laitanko vanhemmat kokopäiväiseen osastohoitoon vai ryhdynkö omaishoitajaksi. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon, jotta vanhemmat saivat asua vielä hetken kotona, Ari kertoo.
Omaishoitajuus synnytti Arissa kiinnostuksen hoiva-alaa kohtaa ja hän alkoi miettiä, mitä haluaa tehdä omaishoitajuuden päätyttyä. Vastaus löytyi kotipaikkakunnan hoivakodin johtajalta, jolle Ari kertoi kokevansa ihmisten auttamisen omaksi jutukseen. Attendo Graniitin hoivakodin johtaja vinkkasi Arille TAKKissa alkavasta lähihoitajien rekrytoivasta koulutuksesta. Attendo oli koulutusyhteistyössä mukana ja lupasi opiskelijalle työpaikan.
- Kouluttaudu ja työllisty. Se sopi minulle, Ari kuvaa vuoden 2019 alussa alkanutta koulutustaan.
Elämänarvoista elämää
Ari tekee ikäihmisten hoivatyötä, johon sisältyy muun muassa hygieniassa, pukeutumisessa ja ruokailuissa avustamista sekä lääkehoidosta ja viriketoiminnasta huolehtimista. Lähihoitajan työssä Ari arvostaa toisen ihmisen kohtaamista ja ammattitaitoista työyhteisöä.
Mielekkäimmäksi työtehtäväkseen Ari kokee asukkaiden viriketoiminnan, joka voi olla vaikka yhdessä keskustelua, elämäntarinan kertaamista, sananlaskujen muistelua tai lehden lukemista.
- Näillä hetkillä tehdään asukkaan elämästä hoivakodissa elämisen arvoista.
TAKKin koulutusta Ari kehuu monipuoliseksi. Se sisälsi sekä koulupäiviä että työpaikalla oppimista.
- Tärkein anti oli opinnosta jäänyt halu uuden oppimiseen ja oman osaamisen kehittämiseen. Käytännön taitoina mieleen jäivät esimerkiksi keinot muistisairaan ihmisen kohtaamiseen ja rauhoittamiseen - ammattilaisena. Aiemmin olin kohdannut tilanteet omaisena.
Hymy palkitsee
Lähihoitajan työssä vaaditaan Arin mukaan hyviä vuorovaikutustaitoja ja aitoa kykyä tulla ihmisten kanssa toimeen. Positiivinen ajattelutapa ja kyky huolehtia omasta jaksamisesta ovat plussaa. Luonteeltaan voi olla räväkkä, mutta kiire ei alalle sovellu.
- Esimerkiksi asukasta syöteltäessä ei voi kiirehtiä, vaan ruokailu tapahtuu asukkaan ehdoilla. Kuka tykkäisi, jos ruokaa lapattaisiin suuhun kovalla kiireellä?
Lähihoitajan työ on raskasta sekä henkisesti että fyysisesti. Työergonomia ei aina toteudu ja surevien omaisten kohtaaminen voi vaatia voimia. Ilon hetket kuitenkin tekevät työstä antoisaa.
- Asukas saattaa ilmaista tyytyväisyytensä esimerkiksi hymyllä tai kosketuksella aamutoimien jälkeen.
- Tämä on ihmisten auttamista - mikäs sen parempi homma, Ari tiivistää.
Tilaa uutiskirje!