Asumisneuvojan pilottikoulutuksella arjen apua ikääntyneille

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä ikäihmisten arjen avustaja -koulutuksessa yhdistyy sisältöjä edunvalvonnan, isännöinnin sekä sosiaali- ja terveysalan teemoista. Pilottikoulutukseen osallistuneita yhdistää intressi kehittää ikäihmisten asumista.

- Koulutus antaa osallistujille valmiuksia kehittää ikääntyneille suunnattuja palveluita ja laajentaa omaa toimintaympäristön ja yhteistyöverkostojen osaamista, kuvailee kouluttaja Anna-Maija Eskola.

Kouluttajat tulivat TAKKin eri koulutusaloilta, jotta koulutuspaketista saatiin mahdollisimman laaja-alainen ja monipuolinen. Osallistujat olivat tyytyväisiä koulutuksen antiin ja kouluttajiin.

- Tulemme erilaisista taustoista ja lähtökohdista. Koulutussisältöjen lisäksi myös yhteiset keskustelut antoivat uutta näkemystä. Koulutuksessa oli tilaa keskustelulle ja saimme jakaa kokemuksiamme yhdessä, kiittelivät opiskelijat päätöstilaisuudessa.

Koulutus oli suunnattu henkilöille, jotka työskentelevät tai haluavat työskennellä ikääntyneille suunnattujen palveluiden parissa kunnissa, järjestöissä tai yrittäjänä, esim. isännöinnin, hoiva- tai kotityöpalveluiden alalla. Koulutukseen osallistuvilla oli erilaisia tavoitteita koulutuksen suhteen.

- Henkilökohtaisen avustajan täytyy tietää ja tuntea palvelut ja osata tukea asiakasta. Koulutus antoi arvokasta osaamista tähän, kertoo ikäihmisen henkilökohtaisena avustajana työskentelevä Erika Segura.

Kotipalveluissa työskentelevä Merja Rantamäki puolestaan innostui koulutuksessa kehittämään ikäihmisten yhteisasumista ennaltaehkäisevästä näkökulmasta. Kotilinnasäätiöllä asuntovuokrausasioita hoitava Katriina Laaouer haki koulutuksesta ideoita ikäihmisten asumisen kehittämiseen ja yrittäjä Elina Tuominen uusia näkökulmia yritystoimintaansa.

Tiiviissä koulutuksessa oli viisi lähiopetuspäivää, etä- ja verkko-opetusta sekä kehittämistehtävä. Koulutuksessa perehdyttiin mm. ikääntyneeseen asiakkaana, terveys- ja hoiva-asioiden huomioimiseen, arjen talousasioiden hoitamiseen, asumiseen sekä kodin tekniikkaan ja turvallisuuteen. Koulutuksen jälkeen on mahdollista jatkaa isännöinnin ammattitutkinnon osatutkintoon (asumisneuvonta). Tutkintosuoritus on tavoitteena kaikilla pilottiryhmään osallistuneilla.


Lue lisää puhdistus- ja kotityöpalveluista