Pekka sai itseluottamusta kiinteistönhoidon opinnoista

Maanrakennusalalla työskennelleen Pekka Haavan itsetunto oli koetuksella, kun lomautukset osuivat kohdalle. Harkinnan jälkeen Pekka lähti opiskelemaan kiinteistönhoitoa, ja se kannatti – työvoimakoulutuksen myötä löytyi uusi työpaikka ja uskoa omaan osaamiseen.

– Penkit, joissa ei ole pyöriä alla, eivät oikein kiinnosta, naurahtaa koneiden parissa viihtyvä Pekka Haapa, kun häneltä kysyy, millaisia ajatuksia opiskelemaan lähteminen herätti. Paikoillaan istuminen ja pänttääminen kauhistuttivat toiminnan miestä. Ennakko-oletukset opiskelusta pääsivät kuitenkin pian muuttumaan.

Reilu vuosi sitten Pekan työt maarakennusalalla päättyivät koronapandemian vuoksi. Yhdeksän kuukauden lomautusten aikana mieleen alkoi hiipiä uusi ura kiinteistönhoidon saralla.

– Maanrakennusalalla työt tulevat aina pätkissä. Halusin jotain vakituisempaa.

Myös kiinnostus erilaisiin koneisiin johdatti Pekkaa alavalinnassa.

– Katselin pitkään netistä kiinteistönhoidon työpaikkoja. Ajattelin kuitenkin kokeilla ensin koulun kautta, millaista sisältöä saisin sieltä itselleni ennen työpaikkojen kyselyä, Pekka kertoo.

Lukot auki

Kynnys hakea koulutukseen oli suuri. Odotuksista poiketen opinnot TAKKissa lähtivät kuitenkin sujumaan heti hyvin. Kyseessä oli tutkintotavoitteeton Väylä kiinteistönhoitoalalle -työvoimakoulutus, jonka tavoitteena on nopea työllistyminen. Sittemmin koulutus on vaihtanut nimeään Kouluttaudu kiinteistöjen ulkoalueiden hoitotyöhön -työvoimakoulutukseksi. 

Opiskeleminen tuntui Pekasta luontevalta, koska se oli käytännönläheistä ja asia osittain tuttuakin. Samalla uutta tietoa tuli joka päivä, mikä herätti mielenkiintoa. 

Opinnot toivat takaisin myös itseluottamusta, joka oli lomautusjakson myötä päässyt karisemaan. Ryhmässä Pekan asiantuntemukseen koneiden kanssa luotettiin.

– Kun jollakin meni sormi suuhun, saattoi hän kysyä minulta, pystynkö auttamaan. Se tuntui kivalta. Sain itseltäni lukkoja auki.

Myös kanssaopiskelijat ja kouluttajat saivat opiskelun maistumaan. Porukka ympärillä oli hyvä.

– Paljon puhuttiin asiaa ja asian vierestä. Päivät menivät aina nopeasti. Alkoi tulla olo, että kyllä tästä taas jotain tulee.

Harjoittelupaikasta työpaikka

Kun opinnot olivat jatkuneet muutaman kuukauden, tuli aika etsiä työharjoittelupaikkaa. Se löytyi Kartanon Kiinteistöpalvelut Oy:lta, Kaukajärveltä. Harjoittelussa Pekka vakuutti työnantajan asenteellaan ja taidoillaan niin, ettei häntä haluttu päästää enää menemään. Niinpä Pekka jatkaa opintonsa loppuun oppisopimuksella, joka mahdollistaa opiskelun työn ohessa. 

– Pekka soitteli minulle ennen kesää ja kyseli harjoittelupaikkaa. Hänen kanssaan oli helppo puhua ja heti pystyi sopimaan asioita, kehaisee työnjohtaja Tommi Oksa.

– Harjoittelussa opiskelija pääsee näkemään hommia ja näyttämään, millainen työntekijä hän on. Sen jälkeen voidaan katsoa palkkaamista. TAKKista on tullut meille tekijöitä aikaisemminkin.

Kartanon Kiinteistöpalveluilla Pekan tehtäviin kuuluu ulkoalueiden huoltoa, kuten pihojen pesua, aurausta ja hiekoitusta. Työn säännönmukaisuus on tuntunut hyvältä; työajat ovat selkeät ja asemapaikka koko ajan sama.

– On helppo tulla töihin, Pekka iloitsee. Samoin tekee TAKKin kiinteistönhoidon koulutussuunnittelija Heikki Mahlamäki

– Kun opiskelija pääsee työllistymään lyhyiden opintojen jälkeen, se tarkoittaa, että olemme opettaneet oikeita asioita ja valmiudet ovat riittävät työelämään, Mahlamäki kertoo.

– Ei voi olla muuta kuin onnellinen, kun opiskelijat pääsevät eteenpäin. Taas on yksi maailmalla, komppaa kouluttaja Mikko Mänty