Kiinteistönvälityksen pikamatka ja maraton
Kiinteistönvälitysala on herkkä suhdanteille, ja kilpailu toimeksiannoista voi olla ankaraa. Asiakkaiden luottamus on avaintekijä menestykseen alalla, mutta omaa asemaa voi vahvistaa kouluttautumalla.
Myös lakimuutokset ohjaavat hankkimaan lisää osaamista. Vuoden 2016 alusta vähintään puolella kiinteistövälitysyrityksen välittäjistä täytyy olla laillistetun kiinteistövälittäjän pätevyys (LKV).
Pätevyys tuo toimeksiantoja
Kiinteistövälittäjä Timo Koskinen Autiotalot LKV Oy:stä on jo saanut omakohtaisesti todeta, että LKV-pätevyyden hankkiminen on tuonut lisää toimeksiantoja.
Koskinen ja kiinteistövälittäjä Kaj Foudila Kiinteistömaailmasta osallistuivat TAKKin LKV-valmennukseen ja suorittivat myös kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnon (KiAT).
- LKV-valmennuksessa tärkeintä oli oikean vastaustekniikan omaksuminen ja lakikirjan oikeanlainen käyttö, kertoo Foudila.
- Ilman valmennusta ei koe ehkä olisi mennyt ensi yrittämällä läpi.
- Kouluttaja Anna-Maija Eskola valoi alusta asti vankkumatonta uskoa LKV-kokeen läpäisyyn, Koskinen kiittelee.
Ammattitutkinnosta arviointiosaamista
Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnossa (KiAT) perehdytään syvällisesti alan lainsäädäntöön, kiinteistöarviointiin, markkinointiin ja myyntiin sekä kohteiden hankintaan.
- Alkuun olin hyvin epäileväinen ammattitutkinnon suhteen ja mietin, onko tästä mitään hyötyä, Koskinen muistelee lähtötilannetta.
- Kynnys opiskelijaksi lähtemiseen oli korkea, vahvistaa Foudila.
Koulutus osoittautui kuitenkin kaikin puolin hienoksi.
- Koulutuksia yhdisti tietty leppoisuus ja selkeys. Kouluttajat antoivat tilaa kokemusten jakamiseen, ja mm. lain tulkinnasta käytiin monta hyödyllistä keskustelua, Koskinen toteaa.
- Tärkeää oppia tuli mm. arviointimenetelmistä, joista on hyötyä erityisesti vaativien kohteiden kuten metsätilojen hinnoittelussa, jatkaa Foudila.
Varmuutta tekemiseen
- Koulutukset ovat tuoneet varmuutta ja selkeyttä omaan tekemiseen, mutta toisaalta myös varovaisuutta. Välittäjällä on iso vastuu, johon velvoittaa jo hyvä kiinteistönvälitystapa, Koskinen pohtii.
- Itsensä sivistäminen, missä iässä tahansa, on hyvästä ja antaa tavoitteellisuutta muuhunkin elämään.
- Ei koulutuksesta koskaan ainakaan haittaa ole, muistuttaa Foudila.
- Jos LKV-valmennus on pikamatka, niin ammattitutkinto on maraton - kummassakin kunto nousee, Koskinen kiteyttää.
Lue lisää liiketalouden ja kaupan alasta
Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnon on poistunut tutkintovalikoimasta ja sen korvaa liiketoiminnan ammattitutkinto, kiinteistönvälityksen osaamisala