Valmet löytää osaajat TAMTOLin kautta
Joel Siltanen valmistui vuonna 2005 metallialan perustutkintoon ammattikoulusta ja on ehtinyt kerätä alalta myös työkokemusta. Koulutusvaihtoehtoja pohtiessaan hän kiinnostui hitsaajan pätevyyskokeiden suorittamisesta TAKKissa, koska se tukisi mukavasti aiempaa osaamista.
– TAKKista tulin valituksi TAMTOLin ja Valmetin voimalaitoshitsaajakoulutukseen, Siltanen kertoo.
Neljän kuukauden pituisen koulutuksen sisällöt on räätälöity Valmetin tarpeiden pohjalta: Siltanen suoritti aluksi oppilaitoksessa kaksi painelaitedirektiivin edellyttämää hitsaajan pätevyyskoetta (ASME ja EN) sekä työturvallisuus- ja tulityökortit. Sen jälkeen hän siirtyi käytännön työhön Valmetille.
Valmetilla tehdään voimalaitos-, sooda- ja jätteenpolttokattiloita, joita koskevat tiukat laatustandardit. Hitsaustaitojen täytyy olla kunnossa, ja se varmistetaan pätevyyskokeilla.
Parhaillaan työn alla on mm. pohjoisen pallonpuoliskon suurin soodakattila, joka on menossa uuteen biopolttolaitokseen Äänekoskelle. Suurin osa kattiloista menee kuitenkin vientiin. Tilauskanta on tuotantojohtaja Jere Pellin mukaan ollut tänä vuonna hyvällä tasolla, ja Siltasen lisäksi on pystytty ottamaan vajaa kymmenen muutakin opiskelijaa, joista osa on jo vakitöissä.
– Olemme saaneet Teollisuusoppilaitoksen kautta juuri sellaisia osaajia, joita on tarvittu, ja opiskelijoilla on myös asenne kunnossa, toteaa Pelli tyytyväisenä.
– Yhteistyötä Kankaanpään Markon kanssa on tehty jo Tampellan Teollisuusoppilaitoksen aikaan. Sitä on ollut helppo jatkaa, kun homma on todettu toimivaksi.
Teollisuusoppilaitoksen koulutusmallista hyötyvät työnjohtaja Rami Taimisen mukaan sekä työnantaja että opiskelija: yritys löytää täsmäosaajia ja opiskelijalle avautuu hyvä väylä työllistyä.
– Koulutuksen aikana tullaan tutuiksi molemmin puolin ja rekrytointikynnys on matalampi.
Siltasen osalta jatko riippuu tilauskannasta. Vakitöihin tekijöitä otetaan sitä mukaa kun uusia tilauksia varmistuu.
– Joel, kuten muutkin TAMTOLin kautta tulleet opiskelijat ovat vakuuttaneet osaamisellaan ja heistä halutaan pitää kiinni, Pelli vakuuttaa.
Tampereen Teollisuusoppilaitos Oy
Pirkanmaalaisen teknologiateollisuuden perinteikäs kumppani Tampellan Teollisuusoppilaitos on nyt Tampereen Teollisuusoppilaitos Oy. Teollisuusoppilaitos on vuoden 2015 alusta alkaen ollut osa TAKK-konsernia.
Se palvelee teknologiateollisuuden yrityksiä rekrytoinneissa ja henkilöstön osaamisen kehittämisessä hyväksi havaitulla mallilla. Teollisuusoppilaitoksen kautta yritys saa juuri omiin tarpeisiinsa sopivia, täsmäkoulutettuja työntekijöitä.
– Yhteistyö käynnistyy aina yrityksen tarpeiden kartoituksella. Sen jälkeen suunnitellaan tarvittavat koulutusosiot ja valitaan osuvimmat opiskelijat, kertoo koulutuspäällikkö Marko Kankaanpää.
Lähtötasovaatimuksena opiskelijoilla on takanaan teknologiaalan perusosaaminen. Koulutuksen lopuksi yrityksellä on palveluksessaan toimenkuviensa mukaan koulutettuja ammattilaisia.