Ibrahim ei kotimaassaan ollut käynyt koulua vaan aloittanut työt 6-vuotiaana, hattarantekijänä. Pitkälle työuralle Irakissa on mahtunut myös mm. maalarin, rakennustyöntekijän, sähkö-, lattia- ja autonasentajan, rekkakuskin sekä lammaspaimenen töitä. Suomeen saapuminen pakotti miettimään ammattisuunnitelmia uudelleen.
Kiinteistönhoitoalan opintoihin Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKiin Ibrahim päätyi, kun hän katseli oranssipukuista työntekijää työssään ja kuuli kotoutumiskoulutuksen kouluttajalta, mistä ammatista oli kyse.
- Halusin tehdä samaa. Hain opiskelemaan maahanmuuttajille suunnattuun kiinteistönhoitoalan koulutukseen TAKKiin ja pääsin mukaan.
Kun aikaisempaa koulu- ja opiskelukokemusta ei ollut, opiskelu vaati erityistä paneutumista ja ponnistelua. Neljän pienen lapsen isällä meinasivat välillä loppua päivästä tunnit kesken, mutta kova motivaatio oppia suomen kieli ja opiskella ammatti veivät eteenpäin. Erityisopettaja Anu Erkinheimo tuli apuun, kun opiskelun, työssäoppimisen ja perheen yhdistäminen alkoi viedä yöunetkin. Ibrahim kiittelee myös kiinteistöalan kouluttaja Juri Mynttistä, joka oli maahanmuuttajaryhmän vastuuopettaja.
Nyt Ibrahimin tavoitteena on tehdä kiinteistönhoitajan töitä, mutta myöhemmin kiinnostaa opiskelu rekka-autonkuljettajaksi.
- Ajoin rekkaa kolme vuotta Irakissa, mutta Suomessa tarvitaan pätevyys. Kaksi ammattia on Suomessa hyvä juttu, aikuisena opiskelun löytänyt Ibrahim toteaa.
Stipendillä palkittuja yhdisti motivaatio ja halu oppia
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry myönsi stipendit seitsemälle esimerkilliselle maahanmuuttajaopiskelijalle.
- Tänä vuonna saimme hakemuksia 25 organisaatiosta yhteensä 56 opiskelijalle. Edellisvuosien tapaan hakemukset olivat erittäin korkeatasoisia, kertoo palkintoraadin sihteerinä toiminut AMKEn tiedottaja Hanna-Mari Bennick.
Stipendirahaston asiantuntijaraadissa toimineen Marja Suomaan mukaan stipendinsaajia yhdisti erittäin vahva motivaatio, yritteliäisyys, innostus ja halu oppia uutta ja kehittää itseään niin kielitaidon kuin ammatillisen osaamisen näkökulmasta. Kaikki ovat menestyneet opinnoissaan erinomaisesti ja saaneet myös paljon positiivista palautetta työelämässä. Stipendin suuruus on 500 euroa.
Stipendirahasto perustettiin vuonna 2015 AMKE International Oy:n toiminnan päätyttyä. Stipendirahastolla tuetaan maahanmuuttajien ammatillisen osaamisen kehittymistä ja heidän kotoutumista. Tavoitteena on edistää kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Stipendien ja apurahojen jakamisen suorittaa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry.