Yhteistyörobotti
Suomen ja ehkä koko Pohjoismaiden ensimmäinen täysikokoinen Fanucin yhteistyörobotti on TAKKin koneistushallissa opiskelukäytössä.
Robotti ei tarvitse perinteisten teollisuusrobottien tapaan häkkisuojausta ympärilleen vaan se mahdollistaa aidon yhteistyöskentelyn käyttäjänsä kanssa.
Turvallisen yhteistyöskentelyn ansiosta opiskelija voi itsenäisesti kokeilla ja testata, mitä kaikkea robotin voi ohjelmoida tekemään, vain mielikuvitus on rajana.
- Aluksi opiskellaan tietysti perusasiat, ja sen jälkeen opiskelijat pääsevät käyttämään robottia myös itsenäisesti, kertoo kouluttaja Jari Lepokorpi.
- Perinteisten robottien kanssa harjoiteltaessa kouluttajan on pitänyt olla koko ajan paikalla, käsi valmiina hätäkytkimellä.
Opiskelija ohjelmoi tietokoneella robotin suorittamaan halutun toiminnon tai tehtävän, ja robotti hoitaa varsinaiset raskaat, suorittavat työvaiheet. Robotti voidaan ohjelmoida mm. kokoamaan, ruuvaamaan tai hiomaan. Käyttäjän tehtävänä on valvoa ja reagoida mahdollisiin vikatilanteisiin.
Robotti kytkeytyy ensi sijassa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon valinnaisen tutkinnon osan, robotiikan, suorittamiseen, mutta helpon liikuteltavuutensa ansiosta sitä voidaan hyödyntää muissakin koulutuksissa. Työpaikoille valmistuu osaajia, jotka ymmärtävät robotiikan periaatteet sekä sen mahdollisuudet ja rajoitukset: mihin robotti sopii ja mihin ei.