Uutiset

OKM:n Jukka Lehtinen kiitteli TAKKia määrätietoisesta työstä sähköverkkoalan oppimisympäristöjen kehittämisessä

Uutiset
Sähköasema ja voimajohdot -oppimisympäristö avattiin virallisesti käyttöön virtuaalitapahtumassa 9.9.2020 TAKKin sähkökentällä. Uusi oppimisympäristö tarjoaa ainutlaatuiset puitteet sähköverkkoalan opiskeluun, jossa voimajohto- ja sähköasema-asennusten opiskelu onnistuu käytännössä.

Iltapäivän striimissä kuultiin sähköverkko- ja energia-alan tulevaisuuden näkymistä ja osaamistarpeista, mm. Fingridin, Energiateollisuuden ja Omexomin asiantuntijoilta. Oppimisympäristön virallisesta avauksesta, eli 110 kV:n erottimen kiinnilaitosta, vastasivat rehtori Teppo Tapani ja opetusneuvos Jukka Lehtinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

- TAKKissa on tehty määrätietoista työtä sähköverkkoalan oppimisympäristön kehittämisessä. Kyseessä on merkittävä hanke, joka on toteutettu yhteistyössä alan yritysten kanssa. Vastaavaa ei löydy mistään muualta, kuvasi Lehtinen ja kannusti koulutusasterajat ylittävään yhteistyöhön kentän hyödyntämisessä.

Erityismaininnan Lehtiseltä saivat sähköverkkoalan kouluttajat, jotka ovat tehneet ison työn uuden oppimisympäristön rakentumisessa. Oppimisympäristö on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön strategiarahoituksella sekä alan yritysten rahoituksen ja työpanoksen turvin. Lisätietoa sähköasema ja voimajohdot -oppimisympäristöstä ja rakentamisen vaiheista löytyy TAKKin nettisivuilta.

Sähköverkkoalan näkyvät ovat vakaat ja valoisat

Sähköverkkoala on suhteellisen vakaa eikä näitä töitä voida ulkoistaa. Työntekijöiden tarve alalla on suurta ja tulee ikärakenteen takia kasvamaan edelleen.

- Energia-alan yrityksiin palkataan vuosittain 700-800 uutta työntekijää, muistutti Energiateollisuus ry:n asiantuntija Maiju Korhonen.

- Meneillään on eräänlainen sukupolvenvaihdos, sähköasemapalvelujen yksikönpäällikkö Jani Gratschev Omexomilta totesi.

- TAKKin panostus uusien osaajien kouluttamiseen on merkittävä.

- Tulevaisuuden näkymät ovat valoisat ja vakaat, tiivisti Fingridin sähköasemien kunnonhallintapäällikkö Timo Heiskanen.

Sähköverkko- ja energia-ala laajemminkin elävät suuren muutoksen aikaa. Digitalisaatio, ilmastonmuutos, uudet ja uusiutuvat energian lähteet sekä sähköautojen yleistyminen vaikuttavat alan tulevaisuuteen.

- Tarjolla on monipuolisesti tehtäviä erilaisille osaajille. Yrityksissä tarvitaan sähköverkkoalan ammattilaisten lisäksi myös mm. maanmittaajia, ympäristöalan ja logistiikan osaajia, rakentajia, ICT-osaajia ja kunnossapitäjiä, Timo Heiskanen vinkkasi.

- Työnantajat arvostavat rekrytoinneissa ammattikoulutuksen lisäksi oppimiskykyä sekä data-analytiikka- ja digitaitoja, Korhonen kertoo työnantajille tehdyn kyselyn tuloksista.

- Sähköverkkoalan tehtävissä tarvitaan pitkäjänteistä kouluttamista. Myös alalla jo työskentelevät tarvitsevat täydennyskoulutusta muutoksissa, Jani Gratschev huomautti.

Tilaisuus on katsottavissa tallenteena

Tilaisuus taltioitiin, ja tallenne on kokonaisuudessaan katsottavissa Youtubessa. Yksittäisistä puheenvuoroista tulee myöhemmin jakoon myös erilliset tallenteet. Niitä voi hyödyntää esim. opinto-ohjauksen tukena ja sähköverkkoalaan tutustumisessa.


Tutustu sähköalan koulutuksiin TAKKissa.

Teppo Tapani laittaa erotinta kiinni ja Jukka Lehtinen sekä kolme kouluttajaa seuraa vieressä.

Rehtori Teppo Tapani avasi virallisesti uuden oppimisympäristön laittamalla 110 kV:n erottimen kiinni.

Rehtori Teppo Tapani haastatteli toimialajohtaja Risto Björniä TAKKin sähköverkkoalan koulutuksista ja näkymistä.

Energiateollisuus ry:n asiantuntija Maiju Korhonen.

Sähkön kantaverkon Suomessa omistavan Fingrid Oy:n sähköasemien kunnonhallintapäällikkö Timo Heiskanen.

Omexom Oy:n sähköasemapalvelujen yksikönpäällikkö Jani Gratschev.

Rehtori Teppo Tapani, opetusneuvos Jukka Lehtinen ja kolme sähköverkkoalan kouluttajaa seisovat sähköpylväiden vieressä.

Opetusneuvos Jukka Lehtinen kiitteli puheessaan TAKKin sähköverkkoalan kouluttajia aktiivisuudesta oppimisympäristön rakentumisessa.

Jaana Harju ja Timo Juntunen seisovat sähkökentän muuntajan edessä.

Kouluttajat Jaana Harju ja Timo Juntunen ovat tehneet aktiiviseti töitä uuden oppimisympäristön rakentumisessa.