Eszterin tarina - Apteekkialalla Unkarista Suomeen

Eszter saapui Suomeen pienen pojan, Norbertin kanssa tammikuussa 1999. Hänen miehensä András, joka on koulutukseltaan sähköinsinööri, oli tullut edellisvuoden lopussa ohjelmistosuunnittelijaksi Glaston Oy:n palvelukseen. Eszter oli tuolloin tullessaan myös raskaana, joten samana vuonna perheeseen syntyi vielä pieni tyttö, Renáta. Eszter olikin alussa lasten kanssa kotona, mutta kävi suomen kielen iltakursseilla Sampolassa, Ahjolassa ja Tampereen yliopistolla.

Kun lapset olivat hieman kasvaneet ja menivät päiväkotiin, pääsi Eszter keväällä 2003 viiden kuukauden AVEK-koulutukseen. Koulutus sopi hänelle erinomaisesti, sillä nyt hän pääsi monipuolisesti ja aktiivisesti opiskelemaan, keskustelemaan, verkostoitumaan, sai tietoa työelämästä ja pääsi myös työharjoitteluun.

Eszter oli Unkarissa käynyt terveydenhoitoalaan erikoistuneen lukion, jonka jälkeen hän suoritti Budapestissa kolmivuotisien ns. lääketeknikkokoulutuksen ja ehti olla myös töissä eräässä Budapestin apteekissa.

Eszter pääsi Tampereella työharjoitteluun Sammon apteekkiin, jossa hänet otettiin heti ystävällisesti vastaan ja melko pian luvattiin myös töitä. Sattui myös niin onnellisesti, että saman vuoden syksyllä Helsingissä järjestettiin lääketyöntekijöiden farmanomi-muuntokoulutus. Koulutus kesti vuoden ja oli suurelta osalta etäopiskelua. Tämän lisäksi Eszter on suorittanut Tampereella vielä lääkealan logistiikkakoulutuksen.

Vuonna 2006 perheeseen syntyi kolmas lapsi, Marcell, jonka kanssa Eszter oli pari vuotta vanhempainvapaalla.

Sammon apteekki on ollut työpaikkana koko ajan. Eszter viihtyy työssään, hän saa olla asiakaspalvelussa, josta hän pitää ja muutenkin työpaikalla on hyvä henki.

Perhe asuu omakotitalossa Vehmaisilla, vanhin lapsista on jo lentänyt pesästä, hän opiskelee Teknillisessä yliopistossa. Kaksi lapsista asuu vielä kotona, Renáta opiskelee tietojenkäsittelyä Tampereen yliopistossa ja Marcell käy kuudetta luokkaa peruskoulua. Unkarissa perhe käy joka kesä, ja nyt on suunnitteilla, että mennään Unkariin myös ensi jouluksi. Kodissa eletään suomalais-unkarilaista elämää, laitetaan sekä suomalaisia että unkarilaisia ruokia, saunotaan. Nyt koti on Suomessa, mutta ehkä eläkkeellä Unkarissa – kuka tietää!


TAKKissa on järjestetty maahanmuuttajakoulutusta 30 vuoden ajan (1989 - 2019).  Juhlavuoden kunniaksi kerromme tarinoita vuosien varrelta. Ezsterin tarina on yksi niistä. Seuraa sosiaalisessa mediassa: #kotoutumiskoulutus30

Lue lisää maahanmuuttajakoulutuksesta

Lue lisää opiskelijatarinoita TAKKista