Talotekniikan AMK-opiskelijat suorittavat käytännön jakson TAKKissa

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) talotekniikan insinööriopiskelijat ovat jo usean vuoden ajan suorittaneet osana opintojaan yhden koulutusjakson TAKKissa. Ensimmäisen vuoden opiskelijat saavat TAKKissa kosketuksen käytännön työhön; jakson aikana keskitytään käytännön harjoituksiin ja teoriassa opiskellaan vain asennustyön ja työturvallisuuden kannalta oleelliset asiat.

Yhdeksän päivän pituisen jakson aikana tutustutaan sähkö-, putki- ja ilmastointialan perusasennustöihin. Opiskelijat saavat monipuolisen näkökulman talotekniikan eri osioihin riippumatta siitä, ovatko he opiskelemassa sähkö- vai LVI-insinööreiksi. TAKK-jaksolle ohjataan erityisesti lukiopohjalla opiskelevat, joilla ei ole aiempaa käytännön tuntumaa alaan.

- Harjoitustehtävät ja annettavat etätehtävät ovat aitoja alan töitä, jotka kuuluvat asentajien koulutukseen TAKKissa. Insinööriopiskelijoille avautuu niiden kautta monipuolisempi näkökulma suunnitteluun, kun he ymmärtävät perusasiat asennustyöstä, toteaa kouluttaja Pasi Collander.

Asennustöitä käytännössä

LVI-insinööriksi opiskeleva Laura Anttila on ollut tyytyväinen TAKK-jakson sisältöön. TAMKissa opiskelu on tähän mennessä ollut teoriapainotteista, mutta nyt on päästy kokeilemaan myös käytännön asennustöitä.

- Sähköosiossa pääsimme mm. asentamaan valaisimen, lämpöpatterin sekä upotetun ja pinta-asennetun kytkimen ja pistorasian, kertoo Anttila.

Putkipuolella opiskelijat perehtyvät mm. talojen pohjapiirustuksiin ja LVI-kuviin sekä kokeilevat käytännössä kupariputken taivuttamista, katkaisemista ja juottamista. IV- eli ilmastointiosiossa harjoitellaan ilmastointikanavan kasausta ja eristysten tekemistä.

- On ollut hyödyllistä päästä näkemään, minkälaisia työtekniikoita asennustöissä käytetään ja mitä asennustyö milläkin talotekniikan osa-alueella on. Samalla on saatu käsitys siitä, minkälaisille ja -kokoisille laitteille täytyy suunnittelussa saada tilaa, Anttila kuvailee.

Tekemällä oppii parhaiten

Keväällä TAMKilaisilla koittaa ensimmäinen työssäoppimisjakso. Sen aikana Anttila haluaa ehdottomasti päästä käsiksi oikeisiin alan töihin. Myös kesätöitä on tavoitteena löytää LVI-asennuksen parista.

Ennen insinööriopintojaan Anttila on jo ehtinyt suorittaa autokorinkorjaajan tutkinnon, joten kädentaidot ovat hänellä hallussa. TAKK-jakson aikana hän on todennut, että talotekniikan asennuksissa tarvitaan kädentaitoja samalla tavalla kuin koripuolella ja olemassa olevista taidoista on ollut hyötyä. 

- Opin parhaiten tekemällä, ja siksi on ollut tärkeää päästä käytännössä näkemään ja tekemään, Anttila summaa tyytyväisenä TAKK-jakson kokemukset.


Lue lisää talotekniikasta ja kylmäalasta