Uutiset

Alan uudet vaatimukset olivat esillä kylmäalan ensimmäisessä yhteistyöfoorumissa

Uutiset
Uuden EU-säädöksen myötä turvallisuus- ja ympäristötekijät otetaan kylmäalalla huomioon entistä paremmin.

– Kylmäala on merkittävässä murrosvaiheessa, kertoo koulutuspäällikkö Jussi Koistinen TAKKilta.

– Suomessa on yhteensä noin 30 000 kylmäalan osaajaa, joiden pätevyydet täytyy uusia viiden vuoden sisällä. Taustalla vaikuttavat uudet turvallisuus- ja ympäristövaatimukset.

Muun muassa tämän vuoksi TAKKissa käynnistettiin viime viikolla uusi yhteistyöfoorumi kylmäalalle. Ensimmäisessä tapaamisessa oli mukana lähes 30 kylmäalan yritysten edustajaa. Alan uudet vaatimukset puhututtivat.

– Oppilaitoksena meidän on tärkeää pysyä ajan hermolla, jotta pystymme vastaamaan tuleviin koulutustarpeisiin ja työelämän edustajat luottavat meihin koulutusten tarjoajana. Yhteistyöfoorumissa kuulemme alan ajankohtaisia asioita suoraan kentältä - mille osaamiselle ja lisäkoulutuksille on tarvetta, mihin ala on suuntaamassa ja mikä on alan nykytila? Oleellisessa osassa foorumeissa ovat myös asiantuntijapuheenvuorot, Koistinen kertoo.

Uudet turvallisuus- ja ympäristövaatimukset muuttavat kylmäalan koulutuksia 

Ryhmäpäällikkö Markus Kauppinen Tukesista kävi tilaisuudessa luennoimassa siitä, miten uusi F-kaasuasetus vaikuttaa kylmäalan pätevyyksiin Suomessa. Kyseessä on merkittävä ympäristöä koskeva EU-säädös, joka pyrkii vähentämään ilmastoa lämmittävien fluorattujen kasvihuonekaasujen käyttöä ja päästöjä. 

Uusi asetus on tullut voimaan vuoden 2024 maaliskuussa. Asetuksen toimeenpano vaatii Suomen lakeihin ja asetuksiin muutoksia, joita tehdään lähiaikoina. 

Uuden asetuksen myötä nykyisten, pätevien kylmäasentajien täytyy kouluttautua lisää tai läpäistä arviointiprosessi säilyttääkseen pätevyytensä. 

TAKK on jo vastaamassa muutoksen aiheuttamiin koulutustarpeisiin. Uudistuksia tulee sekä talotekniikan perustutkintoon että ammattitutkintoon.

– Uusia tutkinnon osia on suunniteltu yhteisissä palavereissa Opetushallituksen, Tukesin ja muiden oppilaitosten kanssa, kertoi TAKKin kouluttaja Mika Sivenius.

– Sekä perustutkinnosta että ammattitutkinnosta tulee todennäköisesti laajempia kuin tällä hetkellä.

Uusina tutkinnonosina alkavat mm. F-kaasu- ja hiilivetykylmälaitosten asentaminen ja huoltaminen, hiilidioksidikylmälaitosten asentaminen ja huoltaminen ja ammoniakkikylmälaitosten asentaminen ja huoltaminen. 

Kouluttaja Onni Mustapuro muistutti, että vaikka tutkintoja uudistetaan ja TAKKin koulutuksista valmistuu päteviä kylmäalan ammattilaisia, kaikkea ei voi oppia koulun penkillä.

– Ammattilaisia ei kävele TAKKin ovesta valmiina työpaikoille. Saamme tehtyä hyviä työntekijöitä, mutta oppiminen ja opettaminen jatkuu myös työpaikoilla.

 

Seuraava kylmäalan yhteistyöfoorumi järjestetään 4.6.2024. Foorumit ovat avoimia kaikille alan työnantajille. Lisätietoja saa koulutuspäällikkö Jussi Koistiselta (jussi.koistinen@takk.fi).

TAKKin koulutuspäällikkö Jussi Koistinen johdatti kuulijat päivän aiheeseen.