Uutiset

TAKKissa solmittiin syyskuussa ennätyksellinen määrä oppisopimuksia – Valtakunnallinen oppisopimusviikko 30.9.–6.10.

Uutiset
Valtakunnallista Oppisopimusviikkoa vietetään jälleen 30.9.-6.10.2024 – nyt jo kahdeksatta kertaa.

Oppisopimus on koulutusmuoto, jossa suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu työpaikalla työtä tehden. Samalla opiskelija on työsuhteessa, josta saa palkkaa. Oppisopimuksena voi suorittaa kaikkia ammatillisia tutkintoja; perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä niiden osia.

Kulunut syyskuu on ollut TAKKissa ennätyksellinen oppisopimusten suhteen – oppisopimuksia solmittiin yli 430 kappaletta. Vuosittain TAKKissa laaditaan yli 2000 oppisopimusta. Oppisopimus on tällä hetkellä TAKKin suurin koulutusmuoto.

– Aikuiskoulutustuki poistui elokuun alussa. Aikuisille, joilla on kiinteät kulut, oppisopimus on nyt ainoa taloudellisesti kannattava keino vaihtaa alaa. Se on yksi syy, miksi kysyntää on paljon, kertoo kouluttaja ja koulutustarkastaja Maiju Aro TAKKin oppisopimuspalveluista.

Toiseksi syyksi oppisopimuksen menestykseen Aro nimeää muuttuvat, moniosaajuutta vaativat työnkuvat.

– Työpaikoilla on tarve kehittää henkilöstön osaamista eteenpäin. Monissa tehtävissä ei enää pärjää vain yhdellä tutkinnolla. Esimerkiksi siivoojan pitää pystyä heittäytymään keittiötöihin, lämpöpumppuasentaja kouluttautuu kylmäpuolen asioihin ja kuorma-autonkuljettaja haluaa myös yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.

Työnantajat osaavat hyödyntää jouhevaa oppisopimusta

Tällä hetkellä oppisopimuksia tehdään eniten sote-alalle sekä ajoneuvotekniikkaan, missä autojen sähköistyminen luo asentajille uusia osaamistarpeita.

Aron mukaan yritykset ovat osanneet hyödyntää oppisopimusta jo pidemmän aikaa henkilöstön osaamisen kehittämisessä. Sellaisiakin kaikuja kuitenkin vielä kuulee, että oppisopimukseen suhtaudutaan ennakkoluuloisesti ja sen tekemisen uskotaan olevan vaikeaa ja byrokraattista. 

– Oppisopimus vaatii työnantajalta perehdyttämistä ja työpaikkaohjausta, mutta muutoin puhutaan aivan normaalista työsuhteesta. Usein luullaan, että oppisopimus täytyy solmia kauhean pitkäksi ajaksi, mutta todellisuudessa sen voi solmia lyhyellekin ajalle vaikka vain yhteen tutkinnon osaan.

TAKKilla jälleen ehdokkaita oppisopimuspalkittaviksi

Suomen oppisopimusosaajat ry palkitsee jälleen ansioituneita oppisopimusopiskelijoita, työnantajia, työpaikkaohjaajan ja mentorin sekä yrittäjä-oppisopimusopiskelijan. 

TAKKissa lähihoitajaksi opiskellut Leena Laitila on ehdolla Vuoden oppisopimusopiskelijaksi 2024. Leena työskentelee lähihoitajana Vesilahden terveysasemalla. 

– Oppisopimusopiskelu valikoitui kohdalleni senaikaisen elämäntilanteen mukaan ja taloudellisesti. Oppimisen kannalta oppisopimusopiskelu sopi minulle todella hyvin, hän kertoo.

Katso Leenan ehdokasvideo YouTubessa

Markku Perkiö Rengastien Autotarvike Oy:sta on puolestaan TAKKin ehdokas vuoden yrittäjä-oppisopimusopiskelijan mentori -sarjassa.

Katso Markun ehdokasvideo YouTubessa

 

Lue lisää valtakunnallisesta oppisopimusviikosta Suomen Oppisopimusosaajat ry:n sivuilla.