Uutiset

Tampereen ravintolakulttuuri kansainvälistyy – TAKKissa alkavat alan englanninkieliset koulutukset

Uutiset
Tampere kulkee Helsingin jalanjäljissä ravintola-alan englanninkielistymisessä. Eri kulttuureista saapuvat työntekijät rikastuttavat alaa.

Englanninkieliset matkailu- ja ravintola-alan koulutukset alkavat TAKKissa ensi syksynä. Oppilaitos sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä luvat kahden tutkinnon englanninkieliseen toteutukseen. Tutkinnot ovat

Koulutuksista valmistuu kokkeja, tarjoilijoita ja baarimestareita.

Koulutussuunnittelija Tapio Määttänen kertoo, että tarve englanninkielisille matkailu- ja ravintola-alan koulutuksille on Tampereen seudulla huomattava. 

– Ravintola-alalla on kova tarve työvoimalle. Jotta palvelut saadaan sujumaan, ala tarvitsee maahanmuuttajia nyt ja tulevaisuudessa. Tämä nopeuttaa siirtymää englannin kieleen, Määttänen kertoo.

– Helsingissä englanti on ollut pääkielenä ravintoloissa jo useita vuosia niin sali- kuin keittiöpuolellakin. Myös Tampereen seudulla englannin osuus työkielenä on kasvanut ja tulee kasvamaan. Englanti yleistyy ruokaravintoloissa sekä pikaruokaravintoloissa, ja levittäytyy myös ympärillä oleviin palveluihin, kuten puhtaanapito- ja turvallisuuspalveluihin.

Määttänen näkee Tampereen ja Tampereen kasvavan ravintolakulttuurin erittäin vetovoimaisena vaihtoehtona ulkomailta saapuville tekijöille.

Pikante valmistautuu kansainvälistymiseen kouluttamalla henkilöstöä

Lounas-, kokous- ja aulapalveluja tuottavan Pirkanmaan Kansanterveys ry:n toiminnanjohtaja Liisa Siuvo kertoo sekä asiakaskunnan että henkilöstön olevan kaikissa Pikanten toimintaympäristöissä yhä monikulttuurisempaa.

– On selvää, että vallalla oleva työvoimapula ei ratkea vain suomalaisen työvoiman voimin. Tarvitsemme ulkoapäin tulevaa työvoimaa, ja siksi tarvitsemme myös yhteisen kielen, jolla kaikki tulevat toimeen, Siuvo toteaa.

Pikantella valmistaudutaan alan kansainvälistymiseen järjestämällä esihenkilöille koulutusta yhteistyössä TAKKin kanssa, aiheena kansanvälisissä ja monimuotoisissa työyhteisöissä toimiminen. 

– Murroksessa ei ole kyse vain englannin kielestä vaan suuremmasta kokonaisuudesta. Me valmistaudumme monimuotoisuuden lisääntymiseen työpaikalla. Tulevaisuuden työyhteisöissä tulee olemaan eri ikäisiä, eri kulttuuritaustoista tulevia ja eri valmiuksilla olevia työntekijöitä.

Lähitulevaisuudessa Pikantella on tarve kääntää muun muassa perehdytysaineistoa, reseptiikkaa ja työohjeita englanniksi. Myös koko henkilökunnan englannin kielen taitoa on prepattava.

Siuvo näkee, että vaikka murrosvaiheessa englannin kieleen siirtyminen tulee työllistämään ravintoloita, on lopputulos sekä työelämää että työyhteisöjä rikastuttava. 

– Työntekijät tuovat mukana vivahduksia omasta taustastaan. Esimerkiksi meillä työntekijät osallistuvat paljon reseptiikan suunnitteluun, joten eri kulttuurit tulevat näkymään esimerkiksi lounasvalikoimissamme.

Ensimmäiset englanninkieliset koulutukset alkavat syksyllä

Ensimmäiset englanninkieliset kokin, tarjoilijan ja baarimestarin koulutukset alkavat TAKKissa ensi syksynä. Haku koulutuksiin aukeaa kesäkuussa, ja aloituspäivä on 18.9. Koulutuksiin tavoitellaan erityisesti vieraskielisiä, Suomessa asuvia henkilöitä, joilla on riittävä englannin kielen taito käyttääkseen sitä työkielenä.

– Koulutuksiin kuuluu jonkin verran myös suomen kielen opetusta. Painotukset ovat ammattia tukevassa sanastossa, Tapio Määttänen kertoo. 

Aluksi koulutuksia toteutetaan omaehtoisina koulutuksina, mutta jatkossa niitä on tarkoitus järjestää myös työvoimakoulutuksina. 

Tapio seisoo keskellä opetuskeittiötä, kirkkaiden valojen alla.

TAKKin opetuskeittiöllä aloitetaan syksyllä ensimmäinen englanninkielinen kokkikoulutus. Koulutussuunnittelija Tapio Määttänen kertoo, että kuten muissakin alan koulutuksissa, myös tässä koulutuksessa iso osa oppimisesta tapahtuu myös työpaikoilla.