- TAKK valikoitui tutustumiskohteeksi nimenomaan aikuisten kouluttamisen osaajana, kertoo ryhmää luotsannut johtava asiantuntija Pasi Reinikainen Opetushallituksesta.
Ammatilliselle osaamiselle on Ukrainassa kasvava tarve. Iso osa nuorista kouluttautuu korkeakoulututkintoon eikä ammattiosaajia valmistu riittävästi. Aikuisten alanvaihtajien kouluttaminen on yksi ratkaisu. TAKKissa ryhmä tutustui käytännön oppimisympäristöihin ja pääsi jututtamaan opiskelijoita ja kouluttajia.
- Yhteistyö Suomen ja muiden kumppanimaiden kanssa on tärkeää, toteaa Ukrainan opetusministeriön ammatillisen koulutuksen johtaja Iryna Shumik.
Ukrainassa uudistetaan ammatillista koulutusta ja yhdenmukaistetaan mm. tutkintorakennetta vastaamaan eurooppalaista viitekehystä.
Ukrainan ammatillista koulutusta uudistetaan EU-hankkeella
Suomi on mukana EU4Skills-hankkeessa, jonka tavoitteena on tukea Ukrainan ammatillisen koulutuksen uudistus- ja modernisointityötä. Hanke on käynnistynyt vuonna 2019. Suomen vastuulla hankkeessa on erityisesti opettajakoulutuksen kehittäminen sekä opetusohjelmien uudistaminen.
- Haasteita uudistusten tielle aiheutti ensin covid-19 ja tänä vuonna Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Shumik kertoo.
- Ensin ratkottiin etäopetuksen haasteita ja otettiin käyttöön erilaisia digitaalisia välineitä, kehitettiin VR-tekniikkaan perustuvia oppimisympäristöjä ja simulaatioita. Tänä vuonna haasteet ovat nousseet aivan uudelle tasolle, kun joudutaan varomaan ohjusiskuja. Ammatillisissa oppilaitoksissa ei välttämättä ole edes kellareita, joihin paeta. Opiskelijoiden turvallisuutta ei pystytä takaamaan.
- Sodan seurauksena iso joukko ukrainalaisia on lähtenyt pakoon ulkomaille. Mietimme parhaillaan, kuinka heidät saadaan kytkettyä opetuksen piiriin, Shumik kuvaa arvaamattomia haasteita, joita hankkeen aikana on jouduttu kohtaamaan.