TAKKissa on voinut suorittaa välinehuoltoalan perustutkinnon omaehtoisena tai oppisopimuskoulutuksena jo vuosien ajan, mutta nyt koulutus järjestetään pitkästä aikaa myös työvoimakoulutuksena. Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille, joiden työnhaku on voimassa.
Koulutuksen järjestämiseen johti työelämästä kumpuava tarve välinehuoltoalan työntekijöille.
– Välinehuoltajat työllistyvät hyvin, mikä on näkynyt jo muutaman vuoden ajan. Tähän ovat johtaneet alalla tapahtuva kehittyminen ja erilaiset toiminnalliset muutokset, kertoo välinehuoltoalan kouluttaja Pia Walther-Niemelä.
Välinehuoltajat työskentelevät isoissa välinehuoltokeskuksissa sekä pienemmissä välinehuollon palveluyksiköissä, kuten terveyskeskuksissa ja hammasklinikoilla.
– Moni haluaa työskennellä terveydenhuollon alalla, mutta ei välttämättä hoitotyön puolella. Välinehuoltajana pääsee tekemään merkityksellistä työtä ja olemaan välillisesti mukana turvallisen hoidon toteuttamisessa, Walther-Niemelä toteaa.
Työssäoppimispaikkoja jo valmiina opiskelijoita varten
Välinehuoltajakoulutukseen osallistuakseen opiskelija ei tarvitse etukäteen alan osaamista, mutta hyödyksi on, jos taustalta löytyy sosiaali- ja terveysalan opintoja tai töitä. Ne auttavat ymmärtämään välinehuoltajan toimintaympäristöä ja -tapoja.
Walther-Niemelä painottaa, että tärkeintä alalle aikovalle on hyvä motivaatio ja kiinnostus alaa kohtaan. Lisäksi välinehuoltaja tarvitsee hyvää fyysistä kuntoa, vuorovaikutustaitoja, suomen kielen taitoa sekä tietoteknisiä taitoja.
Siinä missä välinehuoltoalan omaehtoisia opintoja on järjestetty TAKKissa iltapainotteisesti, järjestetään työvoimakoulutus päiväopintoina. Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, etäopetuksesta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Työ on vuorotyötä ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana noudatetaan työpaikan normaaleja työvuoroja.
– Työssäoppimispaikoista on osittain jo sovittu. Paikkoja löytyy alueen isoista välinehuoltokeskuksista, Walther-Niemelä kertoo.
Opiskelija voi etsiä työssäoppimispaikkaa myös itse tai yhdessä kouluttajien kanssa, mikäli tavoitteena on päästä harjoitteluun johonkin tiettyyn toimintaympäristöön. Välinehuoltajat voivat työllistyä esimerkiksi pieneläinklinikoille tai laboratorioihinkin.
Välinehuoltoalan perustutkinto alkaa TAKKissa työvoimakoulutuksena 27.3. Haku päättyy 19.2. Välinehuoltoalan työvoimakoulutukset jatkuvat TAKKissa työelämän tarpeiden mukaan.
Tutustu koulutukseen ja hae mukaan