Tänä vuonna palkinnon keskeisinä kriteereinä ovat työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen, toimet työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton edistämiseksi, toimet syrjäytymisen ehkäisemiseksi esimerkiksi oppimisen tuen avulla, yrittäjien osaamistarpeisiin vastaaminen sekä työelämäyhteistyö työvoimapalveluiden toteuttamisessa.
– Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen tutkintokoulutuksesta keskimäärin 50–80 prosenttia opiskelusta tapahtuu työpaikalla. Tästä syystä työpaikkaohjausta on kehitetty voimakkaasti ja työpaikkaohjaajille on tarjolla monenlaisia palveluita, kertoo Mestarikiltaneuvosto ry:n ylioltermanni Pirjo Savolainen.
Palkinnon vastaanottivat TAKKista rehtori Teppo Tapani ja kehitysjohtaja Satu Neuvonen.
– Pyrimme palvelemaan tärkeimpiä asiakasryhmiämme opiskelijoita ja työelämää laadukkaasti ja vaikuttavasti. Tiivis yhteistyö työpaikkojen ja yritysten kanssa on tärkeää nyt ja jatkossa. TAKKin henkilökunta ansaitsee kiitoksen, meillä on paljon osaamista ja innovatiivisuutta, kiittelee Satu Neuvonen.
Monipuolisella yhteistyöllä tuetaan yritysten menestystä
Palkitsemisen perusteissa nostettiin esiin mm. TAKKin yhteistyö alueensa toimijoiden kanssa maahanmuuton onnistumiseksi. Tilauskoulutusopiskelijoita on parhaillaan noin 250. Lähtömaiden yhteistyökumppaneiden vastuullisuus varmistetaan, ja vieraskielisille opiskelijoille on rekrytoitu sosiaaliohjaaja tukemaan opintojen aikana.
TAKK tunnetaan toiminta-alueellaan myös monipuolisesti yrittäjiä ja yrittäjyyttä tukevana oppilaitoksena.
TAKKissa toimii 18 alakohtaista yhteistyöfoorumia. Vuoden 2016 alussa TAKKiin perustettiin yrityspalveluyksikkö, jonka tehtävänä on auttaa yrityksiä henkilöstön osaamisen kehittämisessä, rekrytoinneissa ja työssäoppijoiden saamisessa.
- Nämä esimerkit kertovat TAKKin johdon ja henkilöstön erinomaisesta koulutusosaamisesta sekä laajasta verkostoitumisesta, iloitsee Suomen Yrittäjien koulutusasioiden päällikkö Mikko Kinnunen.
Työ & Taito -palkinnolla on pitkät perinteet
- Tänä vuonna Työ & Taito -palkinnon kriteerit olivat selkeästi aiempaa vaativammat. Saimme kuitenkin ennätysmäärän hakemuksia kilpailuun, kertoo AMKE ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu.
Lampun mukaan hakemukset antoivat hyvän kuvan ammatillisen koulutuksen tilanteesta.
- Koulutuksen järjestäjät tehostavat toimintaansa, etsivät aktiivisesti uusia kumppanuuksia ja toimintamalleja. Ammatillisen koulutuksen järjestäjät näyttäytyvät jatkuvasti toimintaympäristön muutoksiin proaktiivisesti vastaavina toimijoina. Tilanne näyttää hyvältä, esimerkiksi tulevaa toiminnanohjauskokeilua ajatellen, summaa Lamppu.
Vuosittain jaettavalla Työ & Taito -palkinnolla palkitaan erityisen ansioitunut ammatillinen koulutuksenjärjestäjä. Keskeisinä palkitsemiskriteereinä ovat aktiivisuus ja innovatiivisuus työelämäyhteistyössä, yrittäjyyden tukemisessa ja ammattitaidon hankkimisessa. Palkinnon myötä Mestarikiltaneuvosto, AMKE ry ja Suomen Yrittäjät haluavat kilpailulla nostaa esille kädentaidot sekä osaamisen ja yrittäjyyden merkityksen kestävälle kasvulle. Voittaja saa palkinnoksi taulun, jossa on alkuperäiset mitalit 1950- ja 1960-luvuilla pidetyistä arvostetuista Työ & Taito -kilpailuista.