Uutiset

Perinnöistä riidellään yhä useammin – TAKK alkaa kouluttaa perinnönjakosovittelijoita, jotka auttavat sopuun pääsemisessä

Uutiset
Perinnönjakoon liittyvät riidat ovat yleistyneet Suomessa vuosi vuodelta. Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa aletaan kouluttaa perinnönjakosovittelijoita, jotka auttavat riidan osapuolia itse saavuttamaan yhteisymmärryksen tehokkaasti ja ilman kallista oikeudenkäyntiä tai virallista pesänjakajaa.

S-Pankki Privaten laatiman selvityksen* mukaan perintöriitojen määrä kasvoi vuonna 2023 jo kolmatta vuotta peräkkäin. Vuonna 2023 perintöriitoja alkoi yhteensä 1869, mikä on noin kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Riitaisat perinnönjaot kuormittavat riidan osapuolia sekä henkisesti että taloudellisesti. Lisäksi riidat kuormittavat tuomioistuimia, joissa perintöasioista saatetaan taistella jopa vuosia, ja näin riidat tulevat kalliiksi myös yhteiskunnalle. 

TAKK aloittaa syksyllä 2025 uuden perinnönjakosovittelijakoulutuksen, joka pyrkii osaltaan vastaamaan ongelmaan. Perinnönjakosovittelijat auttavat kuolinpesän osakkaita ja perheitä riitojen sovittelemisessa ja ratkaisujen löytämisessä. Näin he voivat samalla vähentää tuomioistuinten ruuhkaa.

Perinnönjakosovittelija toimii myötätuntoisesti ja ripeästi

TAKKin liiketalouden kouluttaja, varatuomari Anna-Maija Eskola ja liiketalouden ja työyhteisösovittelun kouluttaja Heli Sundell näkevät, että perintöriitojen yleistymisen taustalla voivat vaikuttaa monet eri asiat, mm. uusioperheiden määrän lisääntyminen ja suomalaisten yleinen vaurastuminen.

– Perinnönjakoriitoihin liittyy usein voimakkaita tunne-elämyksiä. Taustalla saattavat vaikuttaa esimerkiksi lapsuudessa koetut vääryydet, kertoo Heli Sundell. 

– Pahimmillaan riidellessä voi menettää sisaruksensa. On tärkeää, että suvun puhevälit pystytään säilyttämään, jatkaa Anna-Maija Eskola. 

Perinnönjakosovittelijakoulutuksessa opiskellaan restoratiivista sovittelumenetelmää, joka edistää avoimuutta ja ymmärrystä osapuolten välillä. Sovittelussa on tärkeää, että kaikki osapuolet tulevat kuulluiksi. 

Perinnönjakosovittelijan osaaminen nousee tärkeään rooliin erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa sopu pitää saada aikaan nopeasti. Tällaisia ovat esimerkiksi yritys- ja kiinteistöperinnöt.

– Jos yrittäjä kuolee äkillisesti, olisi todella tärkeää, että yrityksen asioista päästään sopimaan nopeasti. Viivästykset ja erimielisyydet voivat olla kestämättömiä yrityksen toiminnan kannalta. Sama pätee kiinteistöjen kohdalla – jos riita venyy, kiinteistön arvo saattaa päästä laskemaan, Eskola toteaa.

Sovittelusta voi tehdä itselleen ammatin

Perinnönjakosovittelijakoulutus sopii jatkokoulutukseksi erityisesti perukirjantekijöille tai sellaiseksi aikoville, kirjanpitäjille, rahoitusalan ammattilaisille, kiinteistönvälittäjille, edunvalvojille, yritysneuvojille, yritysvälittäjille tai sovittelijoille. Sundell huomauttaa, että perinnönjakosovittelusta voi tehdä itselleen myös kokonaan uuden ammatin ja toimia yrittäjänä. 

– Tavoitteena on, että tulevaisuudessa perinnönjakosovittelu olisi luonnollinen osa perukirjaa, vähentäen kallista oikeudellista prosessia, toteaa Anna-Maija Eskola. 

Perinnönjakosovittelijakoulutus alkaa TAKKissa syksyllä 2025. Haku on nyt auki. Koulutus toteutetaan etäopetuksena, joten siihen voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. 

Perinnönjakosovittelijakoulutus rakentuu TAKKin työyhteisösovittelijakoulutuksen vankalle pohjalle. Työyhteisösovittelijakoulutusta on tarjottu TAKKissa jo yli kymmenen vuoden ajan.

*S-Pankin tekemä selvitys perustuu Oikeusrekisterikeskuksen lukuihin. S-Pankin tekemästä selvityksestä löytyy lisätietoa S-Pankin sivuilta: Perintöriitojen määrä kasvanut Suomessa jo kolmatta vuotta peräkkäin

Lue lisää perinnönjakosovittelijakoulutuksesta

Kaksi naista istuu pöydän ääressä keskustelemassa. Taustalla suuri ikkuna, josta näkyy parkkipaikka.

TAKKin liiketalouden kouluttaja, varatuomari Anna-Maija Eskola sekä liiketalouden ja työyhteisösovittelun kouluttaja Heli Sundell kertovat, että perinnönjakosovittelijan osaaminen nousee tärkeään rooliin erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa sopu pitää saada aikaan nopeasti.