Välinehuoltajan työ on infektioiden torjunnan leviämistä ehkäisevää välillistä hoitotyötä ja käytettävien välineiden huoltoprosessin ja puhtauden hallintaa. Välinehuoltajan työtä ohjaa eettiset, hygieeniset ja aseptiset periaatteet. Välinehuoltajan perusominaisuuksia ovat vastuullisuus, tarkkuus, huolellisuus, täsmällisyys, luotettavuus, hyvä keskittymis- ja paineensietokyky.

Välinehuoltotyössä tärkeitä taitoja ovat vuorovaikutus- ja tiimityötaidot. Työympäristöjä voivat olla sairaalat, hammashoitolat, terveyskeskukset, laboratoriot, lääke-, elintarvike- ja kemianteollisuuden sekä eläinlääkäriasemien ja -sairaaloiden välinehuollot.

Välinehuoltoalan perustutkinnon kohderyhmä

Välinehuoltoalan perustutkintokoulutus sopii alalle tuleville henkilöille sekä henkilöille, joilla on aiempaa välinehuoltoalan koulutusta, mutta joilta puuttuu välinehuoltajan koulutus/tutkinto.

Välinehuoltajan työ on usein kaksi- tai kolmivuorotyötä, joten opiskelijan tulee jo koulutuksen aikana voida työskennellä työssäoppimisen aikana vuorotyössä.

Koulutuksen toteutus

Koulutus on monimuotokoulutusta, joka sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työssäoppimista. Osa etäopiskelusta tapahtuu verkko-oppimisympäristössä.

Koulutuksen pituus ja tarkempi sisältö määräytyy henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman perusteella. Suunnitelmassa määritellään lähipäivien määrä, sisältö ja toteutusaika. Tutkinto suoritetaan näytöillä, eli ammattitaito osoitetaan aidoissa työtilanteissa ja työkohteissa.

Välinehuoltoalan perustutkinnon sisältö

Välinehuoltoalan perustutkinto sisältää kolme pakollista tutkinnon osaa:

  • Välineiden puhdistaminen ja desinfiointi infektioiden torjuntatyössä
  • Välineiden pakkaamisprosessissa toimiminen
  • Sterilointi osana infektioiden torjuntaa

Pakollisten ammatillisten tutkinnon osien lisäksi tutkintoon sisältyy 30 osp valinnaisia ammatillisia opintoja.

Lue lisää välinehuoltoalan perustutkinnon ePerusteissa.

Alkavat koulutukset

Ei alkavia koulutuksia.