Pintakäsittelyalan perustutkinto, rakennusmaalauksen osaamisala

Pintakäsittelyalan perustutkinnon opinnoissa maalari saa laajat perusvalmiudet maalausalan vaihteleviin työmaatehtäviin. Rakennusmaalari tekee uudis- ja remonttimaalauksen kaikkia työvaiheita vaativista pohjatöistä pinnan viimeistelyyn asti.

Pintakäsittelyalan perustutkinto sekä alalle tuleville että alalla jo työskenteleville

Rakennusmaalarin työ on fyysistä. Hän tekee suojauksia, tasoittaa ja hioo pintoja, maalaa kattoja, seiniä, ovia ja ikkunoita, tapetoi tms. Pintakäsittelyalalla menestyy parhaiten oma-aloitteinen, yhteistyökykyinen, kädentaitoja ja siisteyttä arvostava työntekijä. Maalarille tärkeää on myös hyvä värinäkö.

Pintakäsittelyalan perustutkinto sopii rakennusmaalauksesta kiinnostuneille, sekä alalle tuleville että jo alan työkokemusta hankkineille.

Perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin ja yliopistoihin. Alalla on myös ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.

Pintakäsittelyalan perustutkinto, rakennusmaalauksen osaamisala 180 osp

Pintakäsittelyalan perustutkinnon opiskelu painottuu käden taitojen harjoittelemiseen oppilaitoksen työsaleissa ja työelämässä oppimiseen. Koulutuksen alussa opiskelija ja kouluttaja tekevät opiskelijalle henkilökohtaisen suunnitelman opiskeluun ja tutkinnon suorittamiseen. Suunnitelmassa huomioidaan opiskelijan tavoitteet sekä aikaisempi koulutus ja työkokemus - tuttuihin asioihin ei tarvitse käyttää aikaa.

Perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä ja se koostuu pakollisista, valinnaisista ja yhteisistä tutkinnon osista.

Pakolliset tutkinnon osat 55 osp

  • Pintarakennustyömaalla toimiminen 15 osp
  • Rakennusmaalaustyöt 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60-90 osp

  • Ensimaalaustyöt 30
  • Korjausmaalaustyöt 30
  • Pientalojen ulkomaalaustyöt 15 osp
  • Sisämaalaustyöt 15 osp
  • Rakennuspintojen ruiskumaalaustyöt 15 osp
  • Ruiskutasoitetyöt 15 osp
  • Levyseinien nauhoitus-, saumaus- ja maalaustyöt 15 osp
  • Huoneiston pintojen korjaustyöt 15 osp
  • Pintakäsiteltävien rakenteiden korjaustyöt 15 osp
  • Julkisivujen maalaustyöt 15 osp
  • Tapetointityöt 15 osp
  • Erikoismaalaustyöt 15 osp
  • Mukailumaalaustyöt 15 osp
  • Pintakäsittelyalan erikoistyöt 15 osp

Lisäksi suoritetaan yhteiset tutkinnon osat (YTOt) 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Alkavat koulutukset

Pintakäsittelyalan perustutkinto, maalari (omaehtoinen koulutus)
Omaehtoinen koulutus
Tutkintokoulutus
Ajankohta:
7.1.2024—12.6.2026
Hakuaika:
23.10.2024—6.12.2024

Tavoite

Suoritat pintakäsittelyalan perustutkinnon (rakennusmaalauksen osaamisala) tai osia tutkinnosta ja saat perusvalmiuksia ammatissa toimimiseen.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka aikovat työskennellä alalla. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla, koulutus soveltuu esimerkiksi alanvaihtajille. Työsuoritukset edellyttävät hyvää fyysistä kuntoa, psyykkinen kestävyys paranee taitojen myötä.
Tutkinnon suorittanut toimii pintakäsittelyalan monipuolisissa työtehtävissä erilaisissa asiakaskohteissa. Tutkinnon suorittaja saa perusvalmiudet työskennellä alan töissä itsenäisesti tai työryhmän jäsenenä. Hän oppii itsenäisesti valitsemaan oikeat materiaalit, työvälineet ja työtavat sekä ymmärtää työturvallisuuden, taloudellisuuden, yrittäjyyden ja asiakaspalvelun merkityksen.

Kesto

Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, koko tutkinto keskimäärin 18 kk
Hakeutumisvaiheessa koulutuksen tarkkaa pituutta ei voi vielä tietää. Koulutuksen kesto riippuu siitä, mitä tutkinnon osia opiskelija valitsee ja kuinka nopeasti hän oppii sekä pystyy suorittamaan näytöt.

Ajankohta

7.1.2024—12.6.2026

Paikka

Nirvan kampus, Kurssikeskuksenkatu 11, 33820 Tampere

Sisältö

Koulutuksen sisältö muodostuu HOKSin mukaisesti seuraavista tutkinnon rakennusmaalauksen osaamisalan osista:

Pakolliset tutkinnon osat:
Pintarakennustyömaalla toimiminen 10 osp
Rakennusmaalaustyöt 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat:
Ensimaalaustyöt 30 osp
Korjausmaalaustyöt 30 osp
Pientalojen ulkomaalaustyöt 15 osp
Sisämaalaustyöt 15 osp
Rakennuspintojen ruiskumaalaustyöt 15 osp
Ruiskutasoitetyöt 15 osp
Levyseinien nauhoitus-, saumaus- ja maalaustyöt 15 osp
Huoneiston pintojen korjaustyöt 15 osp
Pintakäsiteltävien rakenteiden korjaustyöt 15 osp
Julkisivujen maalaustyöt 15 osp
Tapetointityöt 15 osp
Erikoismaalaustyöt 15 osp
Mukailumaalaustyöt 15 osp
Pintakäsittelyalan erikoistyöt 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat, yhteensä 35 osp
* Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
* Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
* Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Koko pintakäsittelyalan perustutkinto (180 osp) muodostuu pakollisista ja valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista  (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Koulutuksen aikana suoritetaan rakennusalan työturvallisuuskortti, tulityökortti ja ensiavun peruskurssi EA1.
Tutkinnon perusteet: ePerusteet

Toteutus

Koulutus on päätoimista opiskelua – ei sivutoimista opiskelua muun työn ohessa. Koulutuksessa painotetaan työelämässä oppimista eli harjoittelua asiakaskohteissa ja yrityksissä. Niissä oppii käyttämään monipuolisesti materiaaleja ja työvälineitä– oppii myös yhteistyötaitoja. Opiskelija suorittaa tutkinnon osien näyttöjä aidoissa työtehtävissä työmailla. Ammatin perustietous opiskellaan luentotyyppisinä teemapäivinä luokassa, työsalissa tai soveltuvin osin verkko-opintoina. Lähiopetuspäivien määrä koostuu opiskelijan valinnan ja tarpeen mukaan. Koulutuksen edetessä käytännön harjoitusten osuus kasvaa, samalla painopiste siirtyy ohjatusta opiskelusta kohti itsenäistä työskentelyä. 
Tutkintokoulutus alkaa 8 viikon orientointijaksolla, jonka aikana opiskelija tutustuu alaan perehtymällä mm. työturvallisuuteen, työelämän pelisääntöihin, tutkintojärjestelmään ja työpainotteiseen aikuisopiskeluun. Orientointijakson lopussa opiskelija ja kouluttaja tekevät yhdessä opiskelijalle henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Siinä huomioidaan opiskelijan uratavoitteet, aikaisempi osaaminen sekä valitaan opiskelijalle sopivat tutkinnon osat. Koulutus voidaan myös päättää orientointijaksoon, jos todetaan, ettei rakennusala sovellu opiskelijalle
Koulutukseen kuuluu maksuton ateria päivinä, jolloin edellytetään läsnäoloa koulutuksen järjestäjän osoittamassa paikassa. Koulutuksen viikon kestävät lomajaksot ovat kesäkuussa ja joulukuussa (1 vk/6 kk koulutusjakso).

Opintojen laajuus ja rahoitus

Koulutuksen laajuus HOKSin mukaan, koko tutkinto 180 osp.
Koulutus on päätoimista ja siihen voidaan hakea opintoetuutta. Opintoetuuksia ovat mm. KELAn opintotuki ja  työttömyysetuus.
Hakija: Selvitä itsellesi sopiva opintoetuus jo hakeutumisvaiheessa. Omaehtoisessa koulutuksessa hakija selvittää itse koulutusaikaisen etuutensa ennen opintojen aloittamista.
Opintotuki
Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella

Apua saat tarvittaessa TAKKin opiskelijapalvelusta
opintoneuvonta@takk.fi
Puh. 044 7906 400
TAKK, opintoetuudet

Hakeutuminen

Hakuaika: 23.10.2024—6.12.2024


Hakemuksen tietoja käytetään opiskelijavalinnan perusteena, täytä se huolellisesti - vastaa myös tarkentaviin kysymyksiin. Hakemuksen perusteella kutsutaan haastatteluun, minkä jälkeen tehdään lopullinen valintapäätös.
HUOM! Käytämmen viestinnässä ensisijaisesti sähköpostia. Varmista, että antamasi sähköpostiosoite on aktiivisessa käytössä ja oikein kirjoitettu. Tarkista viestien varalta tarvittaessa myös roskapostikansio.
Valintaperusteet koulutukseen:
- Koulutustarve
- Alalle soveltuva terveydentila
- Motivaatio ja sitoutuminen opintoihin
- Valmiudet alalla työskentelyyn
Alakohtaiset valintaperusteet:
- Kiinnostus/ harrastuneisuus kädentaitoihin
- Asiakaslähtöisyys, yrittäjämäinen asenne ja vastuullisuus
- Kyky työskennellä sekä Itsenäisesti että ryhmässä
- Alalle soveltuva terveydentila; työn kuormitukseen riittävä fyysinen kunto. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden. Henkilön sopivuuden esteenä voi olla esim. allergisoituminen maaleille, liimoille ja pölylle sekä tuki-ja liikuntaelinsairaudet.

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

Jyrki Salakoski
kouluttaja, koulutussuunnittelija
puh. 044 7906 332, jyrki.salakoski@takk.fi

Pintakäsittelyalan osatutkintokoulutus, rakennnusmaalari (työvoimakoulutus)
Työvoimakoulutus
Tutkintokoulutus
Ajankohta:
7.1.2025—7.11.2025
Hakuaika:
31.10.2024—6.12.2024

Tavoite

Työllistää opiskelijat koulutuksen aikana tai sen jälkeen rakennusmaalarin tehtäviin. Pintakäsittelyalalla osatutkinnolla voi työllistyä ja tutkinnon suorittamista voi joustavasti mahdollisesti jatkaa oppisopimuksella.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu TE-toimiston ja työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille - ensisijaisesti työnhakijoille, joilla on aiempaa työskentely- tai koulutustaustaa alalta ja jotka haluavat laajentaa osaamistaan työllistyäkseen rakennusmaalarin työtehtäviin. Opiskelijalla tulee olla riittävät fyysiset ja psyykkiset valmiudet pintarakennusalalla työskentelyyn, koska opiskelu painottuu ammattityön käytännön käden taitojen harjoitteluun sekä työssäoppimiseen. Aikaisemmat pintakäsittely- tai rakennusalalle ohjaavat koulutukset sekä suoritetut rakennusalan opinnot ovat eduksi.

Kesto

Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan / 10 kk.

Ajankohta

7.1.2025—7.11.2025

Paikka

Nirvan kampus, Kurssikeskuksenkatu 11, 33820 Tampere

Hinta

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta.

Sisältö

Pintakäsittelyalan tutkintokoulutus koostuu lähiopiskelusta oppilaitoksessa ja työssäoppimisesta pintarakennustyömailla. Ammattityötä opiskelija harjoittelee oppilaitoksen työsaleissa ja mahdollisimman paljon todellisilla pintarakennustyömailla. Ammatillisen perustutkinnon näytöt tehdään pääsääntöisesti aidoissa työtehtävissä työmailla. Käytännönläheisessä, työssäoppimiseen painottuvassa opiskelussa opiskelijalla on oiva mahdollisuus näyttää motivaationsa ja taitonsa työnantajalle sekä sijoittua työelämään.
Kuhunkin tutkinnon osaan liittyvä ammatin perustieto opiskellaan luentotyyppisinä teemapäivinä tai soveltuvin osin etäopiskeluna. Koulutuksen aikana suoritetaan työturvallisuuskortti, tulityökortti ja ensiavun peruskurssi EA1.
Osatutkinnon osaamispisteet (10 - 100 osp) voivat muodostua opiskelijan urasuunnitelman mukaisesti esimerkiksi seuraavista tutkinnon osista, rakennusmaalari valinnaisuuden mukaan uudisrakennuskohteisiin tai korjausmaalauskohteisiin:
- Pintarakennustyömaalla toimiminen, 10 osp - suoritus ensimmäisenä
- Rakennusmaalaustyöt, 45 osp
- Ensimaalaustyöt, 30 osp
- Korjausmaalaustyöt, 30 osp
- Levyseinien nauhoitus-, saumaus- ja maalaustyöt, 15 osp
- Rakennuspintojen ruiskumaalaustyöt, 15 osp
- Tapetointityöt, 15 osp
Tutkinnon perusteet: ePerusteet

Toteutus

Tutkintokoulutus on päätoimista opiskelua. Koulutus alkaa 6 päivän orientointijaksolla, jolloin opiskelija saa tehokkaan alkuohjauksen koulutukseen - aiheina turvallisuus TAKKissa, työturvallisuuskortin suorittaminen rakennusalalle, infoa tulevasta pintakäsittely- ja rakennusalan opiskelusta, harjoittelusta ja henkilökohtaisesta osaamisen kehittämissuunnitelmasta eli HOKSista. Opiskelija saa pintakäsittelyalan varusteet ja suojaimet. Hänet perehdytetään TAKKin digitaalisten ohjelmien käyttöön sekä työsalilla käsityökalujen ja henkilönostimen käyttöön.
Henkilökohtaisessa keskustelussa opiskelija ja hänen vastuukouluttajansa tekevät yhdessä opiskelijalle henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS).
Koulutukseen sisältyy 1 viikon lomajakso kesäkuussa tai joulukuussa. Muita lomia ei työvoimakoulutuksessa voida myöntää.

Opintojen laajuus ja rahoitus

Koko tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
Rahoitus- ja koulutusneuvonta:
Työmarkkinatori tyomarkkinatori.fi
Facebook
TAKKin opiskelijapalvelut, puh 044 7906 400, opintoneuvonta@takk.fi
www.takk.fi/koulutusmuodot ja opintoetuudet

Hakeutuminen

Hakuaika: 31.10.2024—6.12.2024

Aikataulu sekä sähköinen hakulomake löytyvät te-palveluiden sivulta koulutuksen tiedoista:  Pintakäsittelyalan osatutkintokoulutus, rakennusmaalari (nro 723840)
Tai työmarkkinatorin työvoimakoulutushausta Pintakäsittelyalan osatutkintokoulutus, rakennusmaalari (723840)

Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Asiointi-palvelussa osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

Jyrki Salakoski, kouluttaja/koulutussuunnittelija
puh. 044 7906 332, jyrki.salakoski@takk.fi
******************
Jos mietit vielä koulutukseen hakeutumista, niin osallistu rakennusalan tutustumiskierrokseen. Kierroksella saat tietoa talonrakennuksen, muurauksen, laatoituksen, rakennusmaalauksen sekä sisäremonttialan koulutuksista. Tutustu rakennusalan työsaleihin, kouluttajiin sekä alan opiskelu- ja työmahdollisuuksiin.
Tutustumiskierrokset kestävät noin 1,5 tuntia ja seuraavat kierrokset järjestetään:
- ma 25.11.2024
- ma 20.1.2025 ja
- ma 17.2.2025
Paikka: Tampereen Aikuiskoulutuskeskus, Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere. Kokoontuminen Infossa klo 10.
Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita! Ei ennakkoilmoittautumista.