Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneet lähihoitajat toimivat kasvatus-, hoito- ja kuntoutustehtävissä erilaisissa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työympäristöissä. Lähihoitajat työskentelevät mm. kotihoidossa, sairaaloissa, ikääntyneiden ja vammaisten asumispalveluissa, mielenterveys- ja päihdetyön yksiköissä ja varhaiskasvatuksessa. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat työssä tärkeitä.

Lähihoitajan koulutus sopii tuleville sote-alan ammattilaisille, esim. ammatinvaihtajille, sekä alalla jo työskenteleville. Koulutukseen valitaan alalle soveltuvia, joilla on oppivelvollisuus suoritettuna, hyvä terveys ja riittävä suomen kielen taito. Jo koulutuksen aikana hakijan elämäntilanteen on oltava sellainen, että hän pystyy tekemään vuorotyötä.

Tähän tutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia. Tutustu niihin täältä Hakijan terveys ja toimintakyky - Opintopolku ennen hakemuksen jättämistä. Koulutuksen aikana opiskelijaa saatetaan pyytää esittämään rikostaustaote.

Katso lisätiedot lähihoitajan tutkinnosta, osaamisaloista sekä pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ePerusteista.

Alkavat koulutukset

Lähihoitajakoulutus, verkkopainotteinen (työvoimakoulutus)
Tutkintokoulutus
Työvoimakoulutus
Verkkopainotteinen opiskelu
Ajankohta:
7.4.2025—10.7.2026
Hakuaika:
14.1.2025—5.3.2025

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneet lähihoitajat toimivat pääasiassa hoitotehtävissä erilaisissa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työympäristöissä, kuten kotihoidossa, sairaaloissa, ikääntyneiden ja vammaisten asumispalveluissa ja varhaiskasvatuksessa.
Tässä koulutuksessa valitset yhden neljästä osaamisalasta: Ikääntyvien hoito ja kuntoutus, Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito, Sairaanhoito tai Vammaistyö.
Työvoimakoulutuksessa opiskelet kokoaikaisesti ja monimuotoisesti, teoria ja käytäntö sopivasti vaihdellen ja se tuo mahdollisuuden tutustua moneen alan työpaikkaan, jotka ovat erilaisia. Lue lisätiedot tarkasti.

Tavoite

Koulutuksen ensisijainen tavoite on rekrytoinnin kautta työllistyminen. Koulutuksen aikana suoritetaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja).

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitajakoulutus

Tutkinto muodostuu viidestä tutkinnon osasta, jotka ovat:

  1. Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen
  2. Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
  3. Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella
  4. Yhteiset tutkinnon osat
  5. Osaamisala (valitaan yksi):
    1. Ikääntyvien hoito ja kuntoutus
    2. Lasten ja nuorten hoito ja kasvatus
    3. Sairaanhoito
    4. Vammaistyö
  6. 1-2 valinnaista tutkinnon osaa

Perustutkinto on uudistunut. Muun muassa lääkehoidon osaamista on painotettu. Tutkintoon, osaamisaloihin ja tutkinnon osiin sisältöineen voit tutustua e-perusteissa Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto.

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon aiemmin hankittu osaaminen ja suunnitellaan opintojen eteneminen.

Koulutus antaa erinomaiset valmiudet nähdä, tutustua ja luoda ura kasvavalla ja monipuolisella hoiva-alalla.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu yli 20-vuotiaille työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille, jotka tavoittelevat uutta ammattia ja työtä sosiaali-ja terveysalalla. Työttömyysuhanalaisia ovat esim. lomautetut, määräaikaisissa tai osa-aikaisissa työsuhteissa olevat, jotka haluavat hakeutua kokoaikaisiin töihin.

Alan kokemus tai tuntuma on eduksi hakijalle. Mikäli et tunne lähihoitajan työn edellytyksiä ja vaatimuksia, voit tutustua tehtäviin mm. työkokeiluna tai valmennuspalveluna ennen koulutusta. Jo koulutusaikana opiskelijan elämäntilanteelta edellytetään kolmivuorotyövalmiutta, koska työpaikalla oppiminen on iso osa tutkinnon suorittamista. TAKKin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan opiskelijoille on tarjolla työnantajapooli, josta opiskelijat voivat näppärästi etsiä itselleen tulevia työssäoppimispaikkoja.

Tähän tutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentila- ja toimintakykyvaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu näihin vaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä tästä Hakijan terveys ja toimintakyky - Opintopolku.

Pääsyvaatimukset

  • Vähintään 20 vuoden ikä
  • Suoritettu perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot (mukautettu taso ei riitä)
  • Riittävä suomen kielen taito (vähintään B1.1)
  • Alalle soveltuva terveydentila ja toimintakyky

Koulutuksen aikana opiskelijaa voidaan pyytää esittämään rikostaustaote.

Huomioithan, että rokotuslainsäädäntö on tiukentunut: Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä työoppimiseen osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan, sekä imeväisikäisiä hoitavilla rokotuksen antama suoja hinkuyskää vastaan. Lisäksi edellytetään influenssarokotuksia, joiden ottamisesta saat ohjeita opiskeluaikana. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48§) Vaadittavat rokotukset ovat maksuttomia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoille. 

Valintakriteerit
Opiskelijavalinta perustuu kokonaisharkintaan, jossa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin:

  • Soveltuvuus alalle
  • Motivaatio ja sitoutuminen opintoihin
  • Oppimisvalmiudet (sis. tietotekniset valmiudet)
  • Alalle soveltuva terveydentila ja toimintakyky
  • Vuorovaikutustaidot
  • Opiskeluun soveltuva elämäntilanne
  • Mahdollisuus vuorotyöhön (päivä-, ilta- ja viikonloppu)
  • Koulutustarve
  • Alaan liittyvät vahvuudet (esim. harrastukset)

Ajankohta

7.4.2025—10.7.2026

Hinta

Koulutus on osallistujille maksutonta ja koulutuksen ajalta opiskelijan on mahdollista saada työttömyysetuutta ja kulukorvausta.

Toteutus

  • Päätoimista päivä-monimuotokoulutusta, johon sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista, etä-, verkko- ja lähiopiskelua.
  • Pääosa teoriaopetuksesta järjestetään TEAMS-etäyhteydellä, johon opiskelijat perehdytetään opintojen alussa. (n. klo 9.00–15.00). Joitakin lähiopetuksia voi olla lauantaisin.
    • Käytännön harjoituspäivät pidetään TAKKissa Tampereella (Tampereen valtatie 15).
    • Myös koulutuksen alun orientointi- ja tietotekniikkapäivät pidetään Tampereella.
  • Opiskelijalla tulee olla käytössään nettiyhteys ja tietokone, jotta opiskelu onnistuu käytännössä. Koulutus ei kuitenkaan edellytä erityistä tietoteknistä osaamista. Koulutuksen alussa opiskelijat perehdytetään käytettäviin ohjelmiin ja tukea näihin on saatavissa myös koulutuksen aikana.
  • Koulutus jaksottuu seuraavasti:
    • 1. jakso 7.4.2025 - 5.7.2025, 2. jakso 4.8.2025 - 10.7.2026
    • koulutukseen sisältyvä loma-aika: 22.12.2025 - 31.12.2025
  • TAKKilla on laaja työnantajaverkosto, joka tarjoaa työssäoppimispaikkoja opiskelijoille.

Opintojen laajuus ja rahoitus

Opintojen laajuus on 180 osp (osaamispistettä).

Hakeutuminen

Hakuaika: 14.1.2025—5.3.2025
  • Valintaprosessi on kolmivaiheinen; hakemusvalinta, valintakoe ja haastattelu.
  • Soveltuvuustesti pidetään 18.3. tai 19.3.2025
    • hakijalle yhtenä päivänä, jota ei voi valita
    • kutsu tekstiviestinä/sähköpostitse, varmista että sähköpostiosoitteesi on oikein hakemuksella
  • Haastattelut järjestetään 27.3. tai 28.3.2025. Paikka Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK, Tampereen valtatie 15, Tampere
    • kutsu tekstiviestillä, päivää ei voi valita
    • tieto kutsutuille merkitään myös Asiointi -palveluun
    • huomioi, että kaikki hakijat eivät saa kutsua valintakokeeseen tai haastatteluun
  • Koulutus alkaa 7.4.2025. Huomioi, että pystyt aloittamaan opiskelut heti ensimmäisenä päivänä.

Koulutukseen haetaan työmarkkinatorista löytyvällä sähköisellä koulutuksen hakulomakkeella. Koulutusnumero on 724712.

HUOM: Mikäli hakeudut yhtäaikaisesti molempiin, sekä lähihoitaja- että hoiva-avustajakoulutukseen, huomioithan eron ja perustelet hakemuksesi myös siltä osin.

Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Työmarkkinatorin Asiointi -palvelussa (https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat). Kaikille hakemuksen hakuaikana lähettäneille toimitetaan kirjallinen valintapäätös valintamenettelyn jälkeen.

LISÄTIEDOT
Tietoa työvoimakoulutuksista ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista voit kysyä koulutusneuvonnasta ma-pe klo 9-16 puh. 0295 020 702.

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus
Sihteeri Tiina Eeva, puh. 044 790 6401
Koulutuspäällikkö Mari Kuivamäki, puh. 044 790 6385

sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@takk.fi

Tampereen seudun työllisyysalue
Asiantuntija Pirkko Levonen, pirkko.e.levonen@tampere.fi

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja (oppisopimus)
Tutkintokoulutus
Oppisopimuskoulutus
Ajankohta:
13.5.2025—9.4.2027
Hakuaika:
20.1.2025—29.4.2025

Kohderyhmä

Alalle hakeutuvat tai alalla jo työskentelevät henkilöt, jotka ovat henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan ja terveydeltään alalle soveltuvia. Opiskelijaksi aikovalla tulee olla tiedossa tai sovittuna lähihoitajalle soveltuva työpaikka, jonka kanssa solmitaan oppisopimus. TAKKin oppisopimuspalvelut vastaa oppisopimusten solmimisesta ja opintojen suunnittelusta yhdessä opiskelijan ja työpaikan kanssa. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen järjestelyistä ja ohjauksesta huolehtii työnantajasi.

Jo valmistunut lähihoitaja voi tässä koulutuksessa suorittaa osaamisalan eriytyneet opinnot ("toisen osaamisalan").

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneet lähihoitajat tekevät perushuolenpitotyötä: kasvatus-, hoito- ja kuntoutustehtäviä. Lähihoitajat työskentelevät mm. päiväkodeissa, kotihoidossa, sairaaloissa, vanhainkodeissa, mielenterveys- ja päihdetyön yksiköissä sekä vanhusten ja vammaisten palvelukeskuksissa. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat työssä tärkeitä.

Kesto

n. 2 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Ajankohta

13.5.2025—9.4.2027

Paikka

Koulutus toteutetaan pääosin TAKKin Tampereen valtatien kampuksella.

Hinta

Koulutus on opiskelijalle maksuton.

Toteutus

Koulutus toteutetaan oppisopimuksella, jossa suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu työpaikalla työtä tehden. Ammatillisia lähiopiskelupäiviä noin 50, lisäksi yhteisten tutkinnon osien lähipäiviä henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Opetus on arkisin klo 8.30–15.00. Kesä- ja jouluaikaan pidetään lähiopetuksessa taukoa. Koulutukseen sisältyy myös verkko-opintoja ja etätehtäviä. Tutkinto suoritetaan näyttöinä työpaikalla.

Ensimmäiset lähiopetuspäivät ovat 13.-15.5.2025.

Oppisopimus on tarkoitettu työsuhteessa oleville opiskelijoille. Keskimääräinen työaika on vähintään 25 tuntia viikossa. Tutustu tarkemmin oppisopimukseen TAKKin nettisivuilla: https://www.takk.fi/fi/opiskelijaksi/oppisopimus/

Seuraava vastaava oppisopimuskoulutus tämän jälkeen alkaa syyskuussa 2025.

Opintojen laajuus ja rahoitus

Opintojen laajuus on 180 osp (osaamispistettä).

Hakeutuminen

Hakuaika: 20.1.2025—29.4.2025

Valintakoepäivät ovat 25.3.2025 ja 2.5.2025. Hakijalle yhtenä päivänä. Kutsu toimitetaan sähköpostilla (tarkistathan, että se on hakemuksellasi oikein).
Tähän tutkintoon liittyy tutkintokohtaisia terveydentila- ja toimintakykyvaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu näihin vaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä tästä Hakijan terveys ja toimintakyky - Opintopolku.

Hyväksytty valintakoe on oppisopimuksen solmimisen ehtona.

Oppisopimus tulee olla solmittuna ennen koulutuksen alkua.

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

Oppisopimusasiat
Koulutustarkastaja Jani Nieminen, puh. 044 7906 412

Koulutus
Koulutussuunnittelija Pirjo Tuuri-Lahtinen, puh. 044 7906 399
Koulutuspäällikkö Mari Kuivamäki, puh. 044 7906 385

sähköpostit: etunimi.sukunimi@takk.fi