Ruokapalvelujen ammattitutkinnosta valmistuu kokkeja ja suurtalouskokkeja

Ravintola- ja suurtalouskokit ovat ruoanvalmistuksen ammattilaisia. Ravintola-alalla työskenteleviltä odotetaan halua oppia jatkuvasti uutta, tarvittaessa kykyä ripeään työtahtiin sekä joustavuutta - toisinaan nopeasti muuttuvissa työtilanteissa. 

Ravintolakokit työskentelevät erityyppisissä ruokaravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä, matkustajalaivojen keittiöissä tai yrittäjinä. 

Suurtalouskokit työskentelevät ammattikeittiöissä, joissa ruokien valmistusmäärät ovat isoja, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palveluyksiköissä.

Kokkikoulutuksen sisältö

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa: ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki ja suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.

Tutkinto muodostuu tutkinnon osista. Koko tutkinnon suorittamisen sijaan voi opiskella osatutkinnon ja työllistyä alalle nopeasti. Osatutkinnon voi täydentää koko tutkinnoksi myöhemmin. 

Koko tutkintoa suorittaville pakollinen tutkinnon osa, 60 osp

Osaamisalasta riippuen

  • Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp (Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala)
    tai
  • Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp (Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala).

Valinnaisia tutkinnon osia (yht. 90 osp) muun muassa

  • Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen, 50 osp
  • Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
  • Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
  • Ruoanvalmistus tilauspalvelussa, 40 osp.

Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita ja määritellään suoritettavat tutkinnon osat.

Tutustu ruokapalvelujen ammattitutkinnon perusteisiin ja tutkinnon osiin ePerusteissa.

Alkavat koulutukset

Ruokapalvelujen ammattitutkinto, kokki (oppisopimus)
Oppisopimuskoulutus
Tutkintokoulutus
Ajankohta:
Joustava aloitus
Hakuaika:
28.1.2025—31.12.2025

Koulutus suuntautuu ravintola- ja suurtalouskokkien ammattihenkilökunnan työtehtäviin. Tavoitteenasi voi olla Ruokapalvelujen ammattitutkinto (koko tutkinto) tai voit halutessasi suorittaa vain tietyn tutkinnon osan tai tutkinnon osia (osatutkinto). Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa tarkennetaan koulutuksen lopullisia tavoitteita sekä kestoa.

Kohderyhmä

Kaikki, jotka ovat kiinnostuneita hankkimaan tutkinto- tai osatutkintokoulutusta ruokapalvelualalta, oppisopimuskoulutuksena. Huomioithan, että opiskellaksesi oppisopimuskoulutuksessa, sinulla tulee olla työpaikka/ työsopimus, sisältäen vähintään 25 h/ vko.

Ajankohta

Joustava aloitus

Paikka

Tampereen valtatie 15, 33100 Tampere

Hinta

Koulutus on opiskelijalle maksutonta, mutta opiskelija maksaa itse opiskelun aikana suorittamansa pätevyystodistukset esim. hygienia- ja anniskelupassi kulloinkin voimassaolevan opiskelijahinnaston mukaan (esim. 1.1.2025 á hinta 20€).

Toteutus

Työpaikkasi voi olla suuntautunut joko ravintola- tai suurtalousruoanvalmistukseen. Opiskelu tapahtuu pääosin työpaikallasi. Lähiopiskelupäivistä (määrä ja sisällöt) sovitaan kanssasi tarkemmin henkilökohtaisesti. Ammattiosaaminen näytetään tutkinnon osittain näyttösuorituksissa työpaikalla, käytännön työtehtäviä toteuttaen.

Opintojen laajuus ja rahoitus

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.

Ruokapalvelujen ammattitutkinto (koko tutkinto), laajuus 150 osp (=osaamispistettä).
esim. seuraavasti:
Pakollinen tutkinnon osa

  • Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä 60 osp
    TAI
  • Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp

Valinnaiset tutkinnon osat esim:

  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
  • Kasvisruokien valmistaminen (40 osp)

Tutkinnon 1.1.2019 voimaan tulleet perusteet ja tutkinnonosat voit katsoa seuraavien linkkien kautta:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/4454273

Hakeutuminen

Hakuaika: 28.1.2025—31.12.2025

Koulutuksen voi aloittaa joustavasti pitkin vuotta. Aloituksista sovitaan henkilökohtaisesti.

Huomioithan, että voit hakea oppisopimuskoulutukseen vain, mikäli sinulla on tiedossa oppisopimustyöpaikka. Mikäli sinulla ei ole työpaikkaa, tutustu muihin koulutusvaihtoehtoihimme!

It seems that You are from outside EU. Non EU-students are eligible to apply for tailor-made vocational programs. The non-EU programs are always done in collaboration with a local partner. Read more.

Lisätiedot

  • lisätiedot koulutuksesta: kouluttaja Juha Alajoki, puh. 044 7906 100, juha.alajoki@takk.fi
  • sihteeri Helena Nikkilä, puh. 044 7906 405, helena.nikkila@takk.fi 
  • lisätietoja oppisopimuksesta: koulutustarkastaja, Maiju Aro puh. 044 7906 411, maiju.aro@takk.fi