Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sopii tarjoilijaksi tai kokiksi aikovalle, ravintola-alan tulevalle ammattilaiselle. Koulutus sopii myös alalla jo työskentelevälle ensimmäiseksi tutkinnoksi.

Tarjoilijaksi opiskelevat suorittavat asiakaspalvelun osaamisalan. He työskentelevät esimerkiksi ravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.

Kokiksi tähtäävät suorittavat ruokapalvelun osaamisalan ja heidän työpaikat löytyvät esimerkiksi ravintoloista, catering-alalla, kahviloista, juhla- ja pitopalveluista sekä suurkeittiöissä.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta valmistunut voi toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä. Ravintola- ja catering-alan ammattilaisille on kysyntää myös laivoilla.

Ravintola-alalla tehdään usein vuorotyötä, joten ala sopii henkilölle, jolla on mahdollisuus joustaa työvuoroissa. Alan työllistymismahdollisuudet ovat tällä hetkellä erinomaiset.

Ravintola- ja catering alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä

Pakolliset tutkinnon osat

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp

Osaamisalavalinnasta riippuen suoritetaan joko

Asiakaspalvelun osaamisala 65 osp

  • Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp

Ruokapalvelun osaamisala 65 osp

  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp

Valinnaisia tutkinnon osia suoritetaan vähintään 60 osp

  • À la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • À la carte -tarjoilu, 30 osp
  • Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Laivatalouspalvelut, 20 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, 20 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 20 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Huippuosaajana toimiminen, 15 osp
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
  • Yrityksessä toimiminen, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
  • Toisen osaamisalan pakollinen tukinnon osa, 20 osp
  • Korkeakouluopinnot, 5-15 osp
  • Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja, 1-25 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, 6 osp
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, 9 osp

Katso lisätiedot Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon ePerusteista.

Alkavat koulutukset

Ei alkavia koulutuksia.