Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sopii tarjoilijaksi tai kokiksi aikovalle, ravintola-alan tulevalle ammattilaiselle. Koulutus sopii myös alalla jo työskentelevälle ensimmäiseksi tutkinnoksi.
Tarjoilijaksi opiskelevat suorittavat asiakaspalvelun osaamisalan. He työskentelevät esimerkiksi ravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.
Kokiksi tähtäävät suorittavat ruokapalvelun osaamisalan ja heidän työpaikat löytyvät esimerkiksi ravintoloista, catering-alalla, kahviloista, juhla- ja pitopalveluista sekä suurkeittiöissä.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta valmistunut voi toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä. Ravintola- ja catering-alan ammattilaisille on kysyntää myös laivoilla.
Ravintola-alalla tehdään usein vuorotyötä, joten ala sopii henkilölle, jolla on mahdollisuus joustaa työvuoroissa. Alan työllistymismahdollisuudet ovat tällä hetkellä erinomaiset.
Ravintola- ja catering alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä
Pakolliset tutkinnon osat
- Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
Osaamisalavalinnasta riippuen suoritetaan joko
Asiakaspalvelun osaamisala 65 osp
- Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
- Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Ruokapalvelun osaamisala 65 osp
- Lounasruokien valmistus, 40 osp
- Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaisia tutkinnon osia suoritetaan vähintään 60 osp
- À la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
- À la carte -tarjoilu, 30 osp
- Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
- Kahvilapalvelut, 10 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Laivatalouspalvelut, 20 osp
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
- Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, 20 osp
- Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 20 osp
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
- Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
- Huippuosaajana toimiminen, 15 osp
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
- Yrityksessä toimiminen, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
- Toisen osaamisalan pakollinen tukinnon osa, 20 osp
- Korkeakouluopinnot, 5-15 osp
- Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja, 1-25 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, 6 osp
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, 9 osp
Katso lisätiedot Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon ePerusteista.
Alkavat koulutukset
Ei alkavia koulutuksia. |
-
Joustava aloitus Ruokapalvelujen ammattitutkinto, kokki (oppisopimus) -
Joustava aloitus Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, Baarimestari / Tarjoilija (oppisopimus) -
Joustava aloitus Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto -
Joustava aloitus Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto, Vuoropäällikkö -
8.5.2025 Hygieniapassitesti